Schmitt: Visszakapta a magyar sport, amit elvettek tőle

2010.06.17. 14:39

Schmitt Pál, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnöke, az Országgyűlés elnöke méltatta a kormány szerdai döntését, amely alapján a szervezet egymilliárd forint többlettámogatást kap.

"Ez úgy többlet, hogy amit elvett az előző kormányzat, azt most visszakapjuk" - mondta a Duna Televízió csütörtök reggeli műsorában. Hozzátette: ezzel a döntéssel a kormány állta a szavát, tanúságot tett amellett, hogy a sportot stratégiai ágazatnak tekinti. Schmitt Pál remélte, hogy az élsport után a tömegsport is támogatást kap.

"Ez a stratégiai célkitűzés: sokan sportoljanak, és tartsuk meg az élsport eredményességét" - fűzte hozzá.

Kitért arra is, hogy pénteken elnökségi ülést tart a MOB, és Czene Attila, a Nemzeti Erőforrás Minisztériumának sportért felelős államtitkára itt mutatja be az új sportstratégiát, illetve vázolja a sporttörvénykezés menetrendjét.

A MOB-vezető úgy látja, az új államtitkárnak rendkívül sok teendője lesz, mivel nyilvánvalóan sokat várnak tőle, lévén szó stratégiai ágazatról. Hozzá kell majd nyúlni a sportegészségügyhöz, az oktatáshoz, a létesítményekhez, elő kell mozdítani az edzők anyagi és erkölcsi megbecsülését, és a jogszabályi környezeten is alakítani kell.
Ugyancsak fontosnak nevezte az edzők eddigieknél erőteljesebb támogatását. Bejelentette: javasolni fogják a kormánynak, hogy legyen - a Nemzet Sportolója mintájára - Nemzet Edzője cím is.

"Becsüljük meg őket, ők az eredmények letéteményesei. A sportolók jönnek mennek, de az edzők generációkon át szolgálják az adott sportágat" - hangsúlyozta Schmitt, hozzátéve: a trénerek közül sokan külföldre mentek hazai megbecsültség hiányában, most azonban megfordulhat ez a tendencia.