Tiszeker szerint Tyihonék előbb-utóbb megbuknak

2010.06.18. 11:11

A két fehérorosz kalapácsvető előbb-utóbb elnyeri büntetését Tiszeker Ágnes, a Magyar Antidopping Csoport (MACS) vezetője szerint. Tiszeker hétfőtől szerdáig Szófiában, a junior súlyemelők világbajnokságán tartott felvilágosító előadásokat a nemzetközi szövetség (IWF) felkérésére, péntektől pedig már a budapesti atlétikai csapat Eb jelent feladatokat a nemzetközi doppingellenes mozgalomban is egyre jelentősebb szerephez jutó szakembernek.

Tiszeker elmondta, az atlétikai csapat Európa-bajnokságon a kontinentális szövetség felkérésére, a magyar szövetséggel közösen dolgozik a MACS, s Budapesten 100 tesztet végez, vér- és vizeletvizsgálatot egyaránt. A csapat Eb-n dobókörbe lép Pars Krisztián is, az olimpiai ezüstjére egyelőre hiába váró magyar kalapácsvető, akit a nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) visszaminősíttetett olimpiai negyediknek. A CAS a pozitív doppingmintát adott két fehérorosznak, a NOB által a pekingi ezüstjétől, illetve bronzérmétől megfosztott Vagyim Gyevjatovszkij és Ivan Tyihon számára kedvező ítéletet hozott, de a NOB jelezte, további vizsgálatokat végez.

„Megdöbbentő, hogy mindez megtörténhetett - mondta Tiszeker Ágnes, aki ugyanakkor higgadt, megfontolt megközelítést javasol az érzelmi reagálások helyett. - A CAS mindazonáltal nem ítélhető el, kénytelen volt a fehéroroszokat felmentő ítéletet hozni. A doppingellenőrzés szabályokra épül, szabványok vannak, s ha az előírást a doppinglabor szegi meg, az ugyanolyan nagy hiba, mint amikor a sportoló doppingol. Márpedig a NOB által alkalmazott, a WADA, a nemzetközi antidopping-ügynökség által akkreditált pekingi laboratórium hibázott, saját embere járt el helytelenül a pozitív tesztet produkált két fehérorosz mintájának ellenőrzésekor, valamiért eltért a nemzetközi sztenderttől, ennek pedig itt a következménye. Éppen a szabálytól való eltérés miatt adott helyt a fehéroroszok fellebbezésének a CAS, amely nem azt mondja, hogy Gyevjatovszkijék nem doppingoltak, vagy hogy tiszták voltak, hanem hogy a labor hibázott, s ez tény, a CAS tehát kénytelen volt a fellebbezők javára ítélni. Amúgy én is azt gondolom, hogy a fehéroroszok doppingoltak, a szakma ebben egyetért, s jómagam úgy vélem, hogy előbb-utóbb megbuknak, elnyerik büntetésüket, mert hosszabb távon nem úszhatják meg. De hogy megkapja-e Pars Krisztián az ezüstöt, bár szívből kívánom neki, ebben már nem vagyok olyan biztos. Abban annál inkább, hogy még komoly jogi csata lesz az ügyben.”