Nem vitázott a parlament sportbizottsága az adókedvezményekről

2010.06.22. 12:47

Finomítani kell a hazai sporttámogatások után járó adókedvezményekről szóló törvénymódosító javaslatot, mert az nem harmonizál az európai uniós jogszabályokkal. Erre azután derült fény, hogy az Országgyűlés sport- és turisztikai bizottsága a héten mégsem kezdte meg annak a törvényjavaslatnak a vitáját, amely többek között a látványsportok – labdarúgás, kézilabda, kosárlabda, vízilabda és jégkorong – támogatása után járó adókedvezményekről szól.

Szalay Ferenc, a bizottság alelnöke az MTI érdeklődésére kedden elmondta: azért vették le a témát a napirendről, mert a módosító törvényjavaslatot még finomítani kell ahhoz, hogy az minden szempontból megfeleljen az uniós jogszabályoknak. A képviselő hozzátette: az eredetileg tervezetthez képest várhatóan kevesebb lesz a sporttámogatások után igénybe vehető adókedvezmények mértéke. A részletekről folyamatosan tárgyalnak a Pénzügyminisztérium szakembereivel, s a finomítások után kezdik meg a törvényjavaslat bizottsági, majd parlamenti vitáját.

Az indítványban továbbra is szerepel az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás (ekho) kiterjesztése a sportolókra, edzőkre és sportszakemberekre. Ugyancsak benne maradt a kis értékű ajándéktárgyak – érmek, kupák – utáni adókedvezmény, s a tervek szerint a korábbiakhoz hasonlóan nem kell majd személyi jövedelemadót (SZJA) fizetni a Wesselényi Sportközalapítvány által folyósított Gerevich-ösztöndíjak után. Kikerült viszont a törvényjavaslatból például a sportvállalkozásokba tőkeemelésként befektetett összeg után igénybe vehető adókedvezmény. A hivatalos elnevezése szerint „Az egyes adótörvényeknek a sport támogatásával összefüggő módosításáról szóló törvényjavaslatot” négy kormánypárti képviselő, a fideszes Bánki Erik, Szalay Ferenc és Csizi Péter, valamint a KDNP-s Soltész Miklós indítványozta.