Janics Natasa válófélben is legyőzhetetlen

2010.07.04. 14:32
A trasonai kajak-kenu Európa-bajnokság hat aranyérméből három született olimpiai számban. Mindhármat nők szerezték: Kozák Danuta egyes ötszázon, Janics Natasa és Kovács Katalin páros ötszázon, illetve Janics kétszázon. A magyarok az éremtáblázat élén végeztek.

Storcz Botond szövetségi kapitány már az elején sulykolta, most nem az eredményesség a legfontosabb, hanem a kísérletezés.

A kapitány rátalált a férfi négyesre - Dombi, Szalai, Kökény, Hadvina -, Vereckei Ákos és Kammerer Zoltán is fontos visszajelzést kapott, párosuk feltétlen életképes. Mindkét egység ezüstérmes lett ezer méteren, szombaton. A Szabó, Csipes női páros hozta a nap aranyérmét.

Ezúttal is a nők húzták a csapatot, különösen Janics Natasa, aki három számban is aranyérmes lett. Kétszázon kicsit beragadt, és hogy ezt az ilyen rövid távon nem tudták büntetni riválisai, nagy érdem. Úgy látszik, válása sem ingatta meg.

Kovács Katalin nemcsak a hazai válogatón formán kívül, egyéniben az Eb-n is. Egyesben ezer méteren címvédőként csak negyedik lett, aztán párosban összekapta magát, és ötszázon, kétszeres olimpiai bajnokhoz méltón versenyzett. Janics és Kovács úgy tűnik, verhetetlen, kétszázon szokatlanul nagy különbséggel nyert.

Pontosabban csak magyar tudja verni őket, mert Kozák és Szabó megtette ezt itthon, az Eb-n ellenben csak egy páros indulat.

Kozák az egyest választotta, és huszonhárom évesen biztosan verte az Eb-mezőnyt. Egy új összetételű négyesben pedig ezüstérmes lett, nem sokkal aranya után.

A németeknél a tavalyi vb-n hajszállal jobb volt a Kovács, Janics, Kozák, Benedek összetételű egység, a mostani Szabó, Kozák, Csipes, Benedek formáció kikapott ugyan, de megmutatta erejét.

Az ötszáz méteren a 22 éves Szalai Tamás nyert, nagy meglepetés a sikere, de erre már nem figyelnek annyira oda a menők, hiszen olimpiai érmet már nem osztanak rajta. Szerepel viszont az olimpián a kétszáz kajakpáros, amelyiken Dombi Rudolf és Beé István meglepetésre harmadik lett. (Utóbbi 38. születésnapját ünnepelte vasárnap.) A szegedi Világkupán beborultak, ezen a távon ők érték el a legjobb eredményt a férfiaknál.

Az éremtáblázat:

arany        ezüst        bronz    
MAGYARORSZÁG             6            5            2
Németország                      6            4            5
Nagy-Britannia                    4            -            1
Fehéroroszország                3            2            3
Oroszország                      2            4            2
Litvánia                               2            -            -
Azerbajdzsán                       1            1            -
Románia                             1            -            1
Spanyolország            -            3            3
Franciaország           -            2            -
Lengyelország            -            1            3
Ukrajna                 -            1            1
Szlovákia               -            1            1
Svédország            -            1               -
Csehország            -            -            1
Dánia                -            -            1
Portugália             -            -            1