Semenya nem indul a junior vb-n

2010.07.07. 15:14

Edzője szerint nincs még jó formában, ezért a június 19-én kezdődő junior világbajnokságon biztosan nem áll rajthoz a dél-afrikai Caster Semenya, a női 800 méter világbajnoka, akinek 11 hónap után kedden adta meg az engedélyt a versenyzésre a Nemetközi Atlétikai Szövetség (IAAF).

Michael Seme újságíróknak elmondta, hogy - a tavaly augusztus óta a nemiségének megállapítására indított vizsgálat eredményére váró - tanítványa szerda délelőtt 600 métereket futott időre, ám eredményei nem voltak meggyőzőek. "A remélt 90 mp helyett 95 és 98 mp-es időket produkált, ez pedig nem elég a junior vb-hez - mondta az edző. - Július 19-én kezdődik a világbajnokság, ami az állapotát nézve olyan, mintha holnap lenne."

A szakember a nyilatkozat során kifakadt a közel egy évig döntésképtelen IAAF-re is, mert szerinte lehetetlen helyzetbe hozták tanítványát azzal, hogy őt is csak kedden értesítették a döntésről, így nem adtak időt, hogy felkészülhessen a kanadai junior vb-re.

A jelenlegi tervek szerint Semenya júliusban egy vagy két nemzetközi versenyen fut majd Európában, és valószínűleg július végére már lesz olyan formában, hogy rajthoz állhasson a kenyai Afrika-bajnokságon.
A fiatal középtávfutó a tavalyi vb óta nem indulhatott egyetlen versenyen  sem, mert férfias külseje és mély hangja miatt felmerült a gyanú, hogy esetleg hermafrodita, így a nemzetközi szövetség 2009. augusztus 19-én elvégeztette a nemi vizsgálatot. Döntést azonban egészen keddig nem tudott hozni a szervezet.

Semenya tavaly a berlini vb előtt mindössze három héttel, a semmiből tűnt fel, a német fővárosban egészen kiváló, 1:55.45 perces idővel nyerte meg a női 800-at.