Nyíregyházán veterán atlétika Eb-t rendeznek

2010.07.09. 12:37

Negyvenegy ország 3120 versenyzője méretteti meg magát a július 14. és 25. között megrendezendő 17. veterán atlétikai Európa-bajnokságon Nyíregyházán. A szabolcsi megyeszékhelyen tartott pénteki sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a legnagyobb, 528 fős delegáció Németországból érkezik, a magyarok 321 atlétával képviseltetik magukat.

Máthé Csaba szervezési igazgató kiemelte, hogy a versenyzők közül a legidősebb egy olasz hölgy, az 1914-es születésű Ljubica Gabric lesz, aki három számban, súlylökésben, diszkosz-és kalapácsvetésben áll rajthoz. A férfiak közül abszolút korrekordernek a 94 esztendős német Klaus Langer számít, aki öt versenyszámban versenyez majd. A nevezési adatok szerint a legtöbb, azaz 15 versenyszámban a 1952-es születésű svájci Pino Pilotto indul. A legfiatalabb, pre-veterán korosztályban induló atléta a 31 éves olasz Alessandro Klaut, valamint a magyar Gyebnár Éva lesznek.

Máthé Csaba elmondta: a verseny megnyitóját július 14-én este nyolc órától rendezik meg a Kossuth téren, ahonnan - a fair play jegyében - hétszáz postagalambot fognak elengedni, késő este pedig tűzijáték szórakoztatja majd az atlétákat és az érdeklődőket. A veterán Eb köré egyébként számos kulturális rendezvényt, közte világzenei "mini" Vidor Fesztivált szervez a város.

A versenyeknek otthont adó Városi Stadionban már befejeződött a több mint 200 millió forint értékű felújítás, s a másik helyszínt, az NYVSC pálya rekonstrukcióját is befejezik jövő hét közepéig. Máthé Csaba tájékoztatása szerint a Benczúr és a Bessenyei téren szervezik meg az utcai gyaloglóversenyt, míg a maratoni futásnak egy speciális, Nyírturáig tartó hét kilométeres pályát jelöltek ki, melyet a versenyzőknek háromszor kell oda-vissza teljesíteniük.