Mark van Bommel, a futball mocska

2010.07.14. 10:24

2005 nyarán, a holland liga legjobb játékosaként vette meg a Barcelona Mark van Bommelt a PSV-től, amivel a középpályás négy bajnokságot nyert, abban a szezonban BL-ben elődöntőbe jutott, és csak a Milan verte ki utolsó perces góllal.

A védekezésben és támadásban is egyforma jó, sokat futó, félelmetesen lövő játékos csak három hónapig lehetett a Barca erőssége. November 8-áig remek volt, többnyire becserélték, akkor mindig nyertek, gólokat is rúgott, aznap viszont a holland válogatott edzésén rácsúszott csapattársa, George Boateng, és eltörte a bokáját.

Van Bommel hónapokat hagyott ki, tavasszal visszatért, de az igazi van Bommel sajnos nem játszhatott többé. Lassú, átlagosan passzoló védekező középpályás lett. Majdnem elment rajta a 2006-os BL-döntő: annyira nem volt meccsben, hogy még faltolni sem tudott, miután a szünetben lecserélték, a Barca fordított.

Van Bommelt a szezon végén hívta a Bayern München, a katalánok nem marasztalták, ő is jól tudta, a spanyol bajnokság sok neki, mennie kell.

A lassabb és alacsonyabb színvonalú Bundesligába beilleszkedett, viszont egyre többet kezdett szabálytalankodni. Durva lett, alattomos és buta: egyszer azért állították ki, mert a bíró háta mögött bemutatott a szerinte jogtalan sárga miatt, így megkapta második lapját.

Négy szezon alatt 38 sárgát gyűjtött csak a Bundesligában, csoda, hogy csak háromszor állították ki.

Egyértelmű, frusztrált, tudja, valaha a legjobb volt, de egy szerencsétlenség miatt középszerű lett.

A világbajnokság utolsó két meccsén legrosszabb formáját mutatta. Már Uruguay ellen ki kellett volna állítani, mert közvetlenül az első gól előtt ezt csinálta:

A döntőn a meccs elején tárazta le Iniestát, csak a marha angol bírónak köszönheti, hogy nem kapott pirosat. (Mi lett volna, ha Iniesta lába leragad?)

Övé volt az első agresszív fault, miatta durvult el a döntő, mint ahogy a hírhedt, 2006-os, 16 sárgával és négy pirossal végződött Hollandia-Portugália vb-meccsen is ő kapta az első lapot utánrúgásért.

Az is Webb sara, hogy a későbbi kisebb, ám így is durva odalépései miatt egészen a finálé végéig a pályán maradhatott. Azért viszont már csak magát okolhatja, hogy öt év alatt a legjobb holland középpályásból a futball mocska lett.