no

Az elnök úr minden szabályt be fog tartani

2010.07.15. 15:06
Az államfői hivatalát augusztus hatodikán elfoglaló Schmitt Pál addig a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnöke marad, utána minden szabályt be fog tartani, ígéri a főtitkár, Molnár Zoltán, aki cáfolta, hogy valamelyik alelnök ugrana be a helyére, és az ügyvivői testület létrehozása sem szabályos.

A Magyar Olimpiai Bizottság jelenlegi elnöke, Schmitt Pál augusztus hatodikától köztársasági elnök lesz. Még nem tudni, ki követheti a MOB élén, ha Schmittnek egyáltalán lesz kedve lemondani. A Népszava híre szerint egy ügyvivői testület, vagy esetleg a négy alelnök – Gyulay Zsolt, Borkai Zsolt, Szabó Tamás, Gyárfás Tamás - valamelyike vehetné át az irányítást.

„Értjük, köszönjük az aggodalmat, de felesleges, mire ez a hallatlan nagy izgalom? – reagált a MOB főtitkára, Molnár Zoltán. - A MOB-nál rendben mennek a dolgok, van elnöke, vannak alelnökei, és hiánytalan a MOB-tagság is, tehát semmilyen rendkívüli helyzetről nincs tudomásom, magam és az apparátus is teszi a dolgát. A kérdés augusztus hatodikán lesz időszerű, amikor Schmitt Pál elnök úr elfoglalja új hivatalát. Biztosak lehetünk benne, hogy minden szabályt be fog tartani, példát fog mutatni, mint ahogy erre mindig is komoly hangsúlyt fektetett”.

Molnár kifejtette, az ügyvivői testületet nem ismeri az alapszabály, ilyet nem lehet választani, alelnök helyettesítheti az elnököt, de lemondás esetén ez az opció nem áll fenn. A MOB elnöksége legközelebb szeptember tizedikén ül össze, augusztusban azért nem, mert a többség a szingapúri ifjúsági olimpiára utazik.

Schmitt esetleges távozása után az elnökség - az alapszabálynak megfelelően - az üléstől számított legalább harminc nap múlva, nagyjából október közepére hívhatja össze a közgyűlést, előre megnevezett napirendi pontokkal.

schmitt pal1

„Az elnökjelöltek neveit tíz nappal a közgyűlés előtt nekem kell ismertetnem, lényegében tehát tíz nap van a kampányolásra. Ha valaki esetleg korábban megnevezi önmagát, megteheti, de a főtitkárnak hivatalosan tíz nappal a választás előtt kell kihirdetni a jelölteket” – jelentette ki Molnár.

Schmitt lemondása után is maradna a testület tagja, az alapszabályban az is benne van, aki három olimpiai cikluson keresztül választott tisztségviselőként vezette a MOB-ot, annak tiszteletbeli elnöki cím adományozható. Az 1989 óta elnök Schmitt ennek a kritériumnak rég megfelelt, ezért nyilvánvalóan tiszteletbeli elnök lenne. Mivel a NOB tagja is, kétszeresen is alkalmas a pozícióra, az elnökségnek ugyanakkor szavazati joggal rendelkező tagja már nem lesz.

Az elnökválasztáson csak MOB-tag indulhat, másik két MOB-tagnak kell ajánlania őt. Eddig csak az ökölvívó olimpiai bajnok, Kovács István jelentette be, hogy szeretne MOB-elnök lenni.