Egyre fiatalabbak a női profi golfosok

2010.07.21. 17:02

A híres golfozónő, JoAnne Carner csak 30 évesen lett profi, és ezután induló ragyogó pályafutása alatt 43 győzelme volt. Manapság már teljesen más a helyzet.

Ha a mostani U.S. Women’s Openen 23 fiatal hölgy van a mezőnyben 19 évesen vagy az alatt, beleértve három 14 és két 15 éveset, nem is beszélve azokról, akik sikertelenül próbálták minősíteni magukat a versenyre.

A legújabb csodagyerek Alexis Thompson, aki először 12 évesen játszott az Openen, és az idén már negyedszer vesz részt ezen a tornán, ezúttal már profiként. Nem fog üres kézzel hazamenni, mert szombaton bejutott a cutba,  versenyben maradt, mindössze négy ütéssel lemaradva az éllovastól.

Sokan beszéltek az utóbbi hetekben a 15 éves Thompsonról, vajon bölcs dolog-e ilyen fiatalon a touron játszani, teljesen feladva gyermekkorát. Hivatalosan ezt csak 18 évesen lehet megtenni, ezért Thompsonnak kérvényeznie kell az LPGA-tagságot.

A legkézenfekvőbb összehasonlítási alap Michelle Wie lehet, aki szintén 12-13 évesen kezdett el nagy versenyeken játszani. Most pedig 20 évesen még mindig keresi azt a régi formáját, amellyel hétszer végzett a legjobb tíz helyen különböző majorökön, mire 16 éves lett.

Noha Wie jelenleg tizedik a világranglistán, a mostani Open nyitókörében 82-t ütött, a második kört pedig dupla bogey-val végezte, és 16-tal par fölötti eredménnyel elvérzett a cuton. 2006 óta egyetlen majorön sem jutott be a legjobb tíz közé.

Amikor Wie-ről kérdezték, Thompson, aki magántanulóként végzi tanulmányait, lakonikusan azt mondta, hogy ő teljesen más személyiség.

Legyen neki igaza.