Woodsnak és feleségének több lehetősége van, ha válnak

2010.07.21. 16:40

A Tiger Woods válásával kapcsolatos témák találós kérdésekké váltak. Mekkora lehet a tartásdíj? Hol lehet benyújtani a válókeresetet? Mit von maga után?

A valóságban a válaszok talán nem ennyire összetettek. A szakértők szerint a jog meghatározza a vezérelveket, amelyeket követni kell, és a párnak olyan alternatívái vannak, hogy a szaftos részletektől megkímélhetik a nyilvánosságot.

Hogy a történelem egyik legnagyobb válási tartásdíját mikor, hol és hogyan fogják megállapítani, már készen áll. Ami pedig a titoktarást illeti, a legtöbb információ rejtve maradhat még a bíróság előtt is, ha a felek közös megegyezéssel válnak el.

A házaspár, amelynek hároméves leánya és egyéves fia van, valószínűleg Floridában fog elválni: mindkettejüknek itt van az állandó lakhelye. Az állam törvényei ugyanakkor megkönnyítik Elinnek, hogy benyújtsa a válókeresetet és – mivel nincs állami jövedelmi adó – a lehető legtöbb pénzt igényelje. Svédországban, ahonnan származik, magasabb adók vannak, ezért nem kedvező hely. Ugyanez vonatkozik Kaliforniára is, ahol szintén van egy otthonuk.

Florida „vétség nélküli” állam, ami azt jelenti, hogy a feleknek nincs szükségük indoklásra a váláshoz: mindössze annyit kell mondaniuk a bírónak, hogy házasságuk helyrehozhatatlanul megromlott. Ezen kívül Floridában érvényben van a „méltányos elosztási” törvény, amely megköveteli a bíróságoktól, hogy abból induljanak ki, hogy a vagyontárgyakat egyenlően kell a felek között megosztani.

A helyszín azonban nem garantált. Rendes körülmények között Woodsék saját megyéjükben, azaz Orange-ban, illetve Martinban adhatnák be a válókeresetet, de ha mindketten beleegyeznek, benyújthatják Florida többi 65 megyéje közül bármelyikben, hogy minél csöndesebben bonyolódjék le a dolog.

Nem valószínű, hogy bármilyen válás, amelynek hírességek vagy sportolók a résztvevői, sokáig titokban maradna, ha mégoly eldugott helyen nyújtják is be a keresetet. A szakértők szerint Woodsnak az jelentené a legjobb esélyt a részletek titokban tartására, ha korlátozná, hogy mi kerüljön bele a válókeresetbe.

Floridában az anyagi helyzetről szóló írásbeli nyilatkozat és a gyermektartási adatlap tartozik a dokumentumok közé, amelyeket ki kell tölteni. Előfordultak már olyan esetek, amikor a bíróság hozzájárult ahhoz, hogy az ezekkel kapcsolatos pénzügyi adatok kitöltetlenül maradjanak.

Az egyetlen dolog, amelyben mindenki egyetért, az, hogy Elin valószínűleg komoly összegget kap.

Ha nem lesz közös megegyezés, a feleség jogosulttá válik Woods azon vagyontárgyainak a felére, amelyeket házasságuk óta szerzett, de nem a felére a tiszta vagyonértékének, amely a Forbes magazin becslése szerint tavaly 600 millió dollár volt. És mivel Woods ennek a vagyonnak a javarészét 2004-es házasságuk előtt szerezte, a tartásdíj összege valójában sokkal kevesebb lehet annál, mint amit a pletykalapok emlegetnek.

És mindez persze csak akkor, ha egyáltalán elválnak.