Contador kikészült, de megnyeri 3. Tourját

2010.07.24. 18:20
A papírforma szerint alakult a Tour de France időfutama: Alberto Contador bebiztosította győzelmét, újabb 31 másodpercet vert Schleckre, a prológot is megnyerő Cancellara bizonyult a leggyorsabbnak.

Szombaton az idei Tour egyetlen időfutamát teljesítette a mezőny. A szakasz korán eldőlt, az elsőként induló Bert Grabsch hajtott figyelemre méltó időt, Columbiás csapattársa, a jó időfutammenőnek számító Tony Martin verte meg.

A szintén korán induló svájci időfutam-világbajnok, Fabian Cancellara azonban megmutatta miért a szám specialistája: lassabban kezdett ellenfeleinél, de a célba már 17 másodperces előnnyel érkezett Martinnal szemben. A később indulók közül még csak megközelíteni sem tudták remek idejét.

A figyelem mégsem rá, hanem a favoritok különversenyeire irányult. Andy Schleck csupán nyolc másodperccel állt Contador mögött az indulásnál, bár Schleck nem különösebben jó időfutamban, állítása szerint sokat fejlődött az elmúlt évben. A 2009-es Tour 40 kilométeres záró időfutamán 1:41-et kapott Contadortól.

A szakasz elején úgy is tűnt, feljön Schleck, alakult a meglepetés, az első 15 kilométeren 4-5 másodperccel gyorsabb volt a sárga trikósnál, így minden idők egyik legszorosabb befutójára lehetett számítani.

Contador azonban a táv második felére összeszedte magát, és megfordította a tendenciát. Immár ő vezetett a szakasz végére láthatóan elfáradt és bemerevedett Schleck ellen. A célba már 31 másodperc előnnyel érkezett a címvédő spanyol, ezzel szinte biztosan a harmadik Tour-győzelmét ünnepelheti. Contador 35., Schleck 44. lett a kronón.

Contador eléggé kikészült, a célban nem is ünnepelt, a dobogón is látszott, kihajtotta magát. Persze az örömöt is lehetett rajta látni, egy nap múlva háromszoros Tour-nyertes lesz.

Az első hely mellett hasonlóan kiélezett küzdelem folyt a dobogó legalsó fokáért Mencsov és Samuel Sanchez között. Előbbi papíron jobb időfutammenő, de Sanchez 2007-ben a Vuelta d’ Espagna-n megverte az oroszt egy rövid időfutamon, és abban bízott, hogy ezt ma megismételheti.

Mencsov viszont remek formában tekert, két percet adott a verseny előtt harmadik helyen álló spanyolnak. Teljesítményével Mencsov léphet fel a dobogó alsó fokára, így Vuelta- és Giró-győzelme után, már a harmadik nagy körversenyről is vihet haza érmet.

Vasárnap a Tour zárószakasza következik, a pontverseny még nem dőlt el, így a sprinterek látványos csatája várható. Az utolsó nap általában formalitás, katasztrófa kellene, hogy Contador veszítsen.

Eredmények

19. szakasz, Bordeaux - Pauillac 52 km

1.Fabian Cancellara (Saxo Bank) 1:00:56

2.Tony Martin (HTC-Columbia) + 17 mp

3.Bert Grabsch (HTC-Columbia) +1:48

4.Ignatas Konovalovas (Cervelo) +2:34

5.David Zabriskie (Garmin-Transitions) +3:00

6.Koos Moerenhout (Rabobank) +3:03

7.Vasil Kiryienka (Caisse d'Epargne) +3:10

8.Maarten Tjallingii (Rabobank) +3:21

9.Bradley Wiggins (Sky) + 3:33

10.Geraint Thomas (Sky) +3:38

Összetett: (sárga trikó)

1. Alberto Contador Velasco (Spa) Astana 89:16:27

2. Andy Schleck (Lux) Team Saxo Bank + 39 mp

3. Gyenisz Mencsov (Rus) Rabobank + 2:01

4. Samuel Sánchez Gonzalez (Spa) Euskaltel - Euskadi + 3:40

5. Jurgen Van Den Broeck (Bel) Omega Pharma-Lotto + 6:54

6. Robert Gesink (Ned) Rabobank + 9:31

7. Ryder Hesjedal (Can) Garmin - Transitions + 10:15

8. Joaquin Rodriguez (Spa) Team Katusha + 11:37

9. Roman Kreuziger (Cze) Liquigas-Doimo + 11:54

10. Christopher Horner (USA) Team Radioshack + 12:02