Először nem indulnak a magyarok a fogathajtó-vb-n

2010.07.29. 18:56

A magyar négyesfogathajtók - történetük során először - nem indulnak az idei világbajnokságon, amelyet októberben, az egyesült államokbeli Kentuckyban rendeznek meg a Lovas Világjátékok keretében.

A Magyar Lovassport Szövetség csütörtöki közleményéből kiderül, hogy a döntésnek - amellett, hogy magasak a költségek - szakmai okai is vannak.

A július közepén, Aachenben megrendezett Világkupán a magyarok kiválóan szerepeltek az akadályhajtásban és a maratonhajtásban, ám kiemelkedő eredményre gyakorlatilag nem maradt esélyük, ugyanis a nyitószámot, azaz a díjhajtást követően csak a középmezőnyben helyezkedtek el. A magyarok szerint utóbbi túlságosan is befolyásolja a végeredményt.
Éppen ezért a magyar lovas- és fogathajtósport, nemzetközi egyeztetés után, avatott szakértők bevonásával arra akar törekedni, hogy a Nemzetközi Lovas Szövetség Fogathajtó Szakbizottságának olyan szabálymódosító javaslatokat tegyen, amelyek előremutatnak a sportág fejlesztésében.

A cél ezzel az, hogy a díjhajtás értékelése a jelentőségével arányosan módosuljon, valamint a közönség látványos kiszolgálása. A bíráskodás és a bírókijelölés rendszerének korszerűsítése annak érdekében, hogy a szubjektivitás minél jobban csökkenjen - áll a közleményben, amelyet Mondok József, a Magyar Lovassport Szövetség alelnöke, a Fogathajtó Szakbizottság elnöke, valamint Lázár Vilmos, a Magyar Lovassport Szövetség elnöke írt alá.