Olimpiai kvóta a cél a sportlövő vb-n

2010.07.30. 12:18

Egy érem és egy londoni kvóta a cél a magyar válogatott számára a szombaton kezdődő, müncheni olimpiai kvalifikációs sportlövő-világbajnokságon, melyen 24 felnőtt és 18 junior sportoló képviseli majd a magyar színeket. A sportág számára mindig különleges esemény a vb, hiszen csupán négyévente rendezik meg, és ötkarikás helyeket is osztanak, így természetesnek nevezhető, hogy idén is óriási mezőny, több mint 100 ország 2500 lövője látogat el a német városba.

A magyarok elsősorban a tavalyi évben a világ legjobb férfi sportlövőjének megválasztott Sidi Péter jó szereplésében reménykednek, ő tulajdonképpen mindhárom puska számban eséllyel pályázik a kvótaszerző helyek egyikének megkaparintására. Sidi tavaly a 3x40 lövéses összetettben Európa-bajnoki címet szerzett, s a Világkupákon is kiválóan szerepelt. Márciusban ezüstérmes lett a légfegyveres Eb-n, míg a Vk-sorozatban Pekingben légpuskával negyedikként, Fort Benningben pedig összetettben ötödikként zárt.

Sidinek már szombaton lehetősége nyílik arra, hogy első magyarként biztosítsa helyét a 2012-es londoni játékokon, a vb első napján rendezik ugyanis a férfi légpuska számot. Hétfőn aztán a kisöbű sportpuska fekvő, szerdán pedig a 3x40 lövéses összetett viadalon lép lőállásba.

A csapat másik esélyese Csonka Zsófia, aki az idén szintén ezüstérmes lett a légfegyveres kontinensviadalon a pisztolyosok között. A koronglövő szakág idén sem számíthatott a 2004-ben, Athénban aranyérmes Igaly Diánára, ráadásul a sportolóknak -nagyon nehéz feltételek között kellett készülniük az év fő eseményére, kevés versenyzési lehetőségük volt. Vasvári Erzsébet szakágvezető így nem is a kvóta- vagy éremszerzésben gondolkodik, hanem, hogy a jövő évi kvalifikációs viadalokra megfelelő felkészülést jelent majd a vb.

„A két legjobbunktól, a dupla trapos Gerebics Rolandtól és Bognár Richárdtól akár ki is csúszhat egy kiváló eredmény, de ismerve a körülményeket, már annak is nagyon örülnék, ha egyikük döntőbe kerülne. Ebben a számban csak három olimpiai helyet osztanak, a dobogóhoz pedig most kisebb csodára lenne szükség” - mondta a szakember.

A müncheni vb jövő vasárnapig tart, s összesen 69 olimpiai hely talál majd gazdára. A legtöbb kvótát a légfegyveres számokban osztják ki, mindkét nemnél puskában és pisztolyban is az első hat-hat versenyző kap londoni indulási lehetőséget. A legkevesebb helyet, mindössze kettőt a gyorstüzelő pisztolyosoknál lehet szerezni.