3 magyar éremmel kezdődött az úszó-Eb

2010.08.09. 17:51
A világbajnok Hosszú Katinka legerősebb számában második lett a hazai Európa-bajnokságon. Nagyon készült az aranyra, de esélye sem volt a sikerre, mert az angol Miley 250 méter után állva hagyta. Jakabos Zsuzsa ebben a számban harmadik lett, csakúgy, mint Kis Gergő 400 gyorson, aki pazar hajrával zárkózott fel.

A budapesti úszó Európa-bajnokság hétfői versenynapján rögtön az első döntőben megszületett az első magyar érem.

Az ajkai Kis Gergő tökéletesen osztotta be erejét, még háromszáz méternél is csak a hetedik helyen fordult, de az utolsó százon fantasztikus hajrával harmadik lett. Mivel Kisnek a nyolcszáz a legerősebb száma, ott még jobb eredmény várható tőle.

Fél hatkor kezdődött a nap legjobban várt fináléja, a női 400 vegyes. Hosszú Katinka tavaly élete legnagyobb sikerét elérve Rómában világbajnok lett ezen a távon, az Amerikában tanuló versenyző erre a számra készült a legjobban a budapesti úszó Európa-bajnokságon is.

Különösen, mert négy éve egy szabálytalan forduló miatt kizárták. Megdöbbent, elsírta magát, miután megtudta a döntést, hiszen alig lehetett látni, mi történt, és hibája nem volt olyan súlyos, még csak komoly előnyt sem szerezhetett vele.

A bajai úszó formája egész évben biztató volt, a délelőtti elődöntőben is magabiztosan úszott, féltáv után, vagyis a mellúszásban szakította le riválisait, és ahogy ráfordult a gyorsra, az első pár tempót megnyomta, utána érezhetően kiengedett, spórolt az erejével, hiszen a 400 vegyes mellett még két egyéni számban rajthoz áll, és még a váltókban is indul.

A döntőben teljesen más taktikát választott, de az erős kezdéssel sem sikerült leráznia legnagyobb ellenfelét, Miley-t.

Pillangón biztosan vezetett, háton Jakabos Zsuzsa megközelítette, de nem tudott elé kerülni.

Nem úgy, mint a már említett angol Hannah Miley a mellúszásban, aki a legjobb idővel került a döntőbe. 250 méternél még a magyar versenyző vezetett, utána viszont leszakadt.

A mellúszás végére Miley majdnem két másodperccel vezetett - mellen majdnem három másodpercet vert Hosszúra -, és Katinka gyorson ugyan átmetileg zárkózott, de esélye sem volt a győzelemre.

Az utolsó ötvenen meg is adta magát Hosszú, így még nagyobb lett a különbség. Miley 4:33.09-cel nyert, Hosszú ideje: 4:36.43.

Jakabos megtartotta a bronzérmet, még ha el is fáradt a végére.

"Két hete érkeztem Los Angelesből. Az ezüsttel nem vagyok csalódott, az idővel már inkább. Talán túl gyorsan kezdtem. Bízom abban, hogy 200 vegyesen és 200 pillangón jobb leszek" - értékelt kevéssel a döntő után Hosszú.

"Saját versenyemet úsztam, az utolsó ötvennél is meg voltam győződve arról, hogy Klinar mögöttem van, és ott is marad" - nyilatkozott Jakabos.

A 4x100-as női gyorsváltó negyedik helyen végzett - 17 század hiányzott a bravúros éremszerzéshez -, a férfiak ugyanebben a számban hatodik helyen csaptak célba.

Gyurta Dániel a harmadik legjobb idővel döntős gyengébbik számában, 100 mellen.

Jegyzőkönyv:

400 m gyors, Európa-bajnok:
Yannick Agnel (Franciaország) 3:46.17 p
2. Paul Biedermann (Németország) 3:46.30
3. KIS GERGŐ 3:48.14

4x100 m gyorsváltó, Európa-bajnok:
Oroszország (Jevgenyij Lagunov, Andrej Gresin, Nyikita Lobincev, Danyil Izotov) 3:12.46 p
2. Franciaország (Fabien Gilot, Yannick Agnel, William Meynard, Alain Bernard) 3:13.29
3. Svédország (Stefan Nystrand, Lars Frölander, Robin Andreasson, Jonas Persson) 3:15.07
...6. Magyarország (Kozma Dominik, Takács Krisztián, Cseh László, Makány Balázs) 3:18.01

nők:
400 m vegyes, Európa-bajnok:
Hannah Miley (Nagy-Britannia) 4:33.09 p
2. Hosszú Katinka 4:36.43
3. Jakabos Zsuzsanna 4:37.92

4x100 m gyorsváltó, Európa-bajnok:
Németország (Daniela Samulski, Silke Lippok, Lisa Vitting, Daniela Schreiber) 3:37.72 p
2. Nagy-Britannia (Amy Smith, Francesca Halsall, Jessica Sylvester, Joanne Jackson) 3:38.57
3. Svédország (Josefin Lillhage, Therese Alshammar, Sarah Sjöström, Gabriella Fagundez) 3:38.81
4. Magyarország (Verrasztó Evelyn, Mutina Ágnes, Dara Eszter, Hosszú Katinka) 3:38.98