Mutina Ágnes nagyot hajrázott a bronzért

2010.08.14. 17:45
Mutina Ágnes szerezte Magyarország kilencedik érmét a margitszigeti Európa-bajnokságon. 200 gyorson az olimpiai bajnok Pellegrini nyert, féltávnál még csak hatodik volt a Jövő SC úszója, végül megszerezte a bronzot. A tizedik érem a műugró Barta Nóráé, aki gerincműtéte után tért vissza.

A budapesti úszó Európa-bajnokság szombati versenynapján a csütörtöki 4x200-as váltóban aranyérmes Verrasztó Evelyn valamint Mutina Ágnes egyéniben volt érdekelt.

Mutina Ágnes
Mutina Ágnes

Utóbbi 200 gyorson a második, míg Verrasztó a negyedik idővel jutott a döntőbe. Ennek megfelelően egymás mellett úsztak, amire azt mondta edzőjük, Fehérvári Balázs: nem örül neki, mert egész évben egymás mellett úsznak, és az elődöntőben is egymás mellé kerültek.

„Emocionálisan Evelyn már fáradt” – jelentette ki Fehérvári még pénteken, de már akkor biztos volt benne, hogy fel fog pörögni a döntőre.

Az esélyesség terhe egyik magyart sem nyomta, mert az olasz olimpiai bajnok Federica Pellegrini volt a topfavorit, aki jó formában érkezett, és ugyan talán négyszáz gyorson a legjobb, kétszázon is egyre erősebb.

Mutina rajtolt a két magyar közül jobban, de az egyes pályán induló Lippok érkezett elsőként az ötvenhez, száznál is volt még egy testhossz az előnye. Pellegrini és a francia Muffat követte őt.

Mutina a hatodik volt száznál, Verrasztón tényleg látszott a fáradság, mert csak a nyolcadik helyen fordult féltávnál.

Jakabos  Zsuzsa
Jakabos Zsuzsa

Lippok 150-nél is vezetett, Pellegrini azonban lehagyta őt az utolsó 25 méteren, Mutina hatalmas hajrával közelített a második hely felé, de lemaradt róla, így bronzérmes.14 század hiányzott a második helyhez.

Verrasztó végül - szokásosan erős hajrájával - az ötödik helyre zárkózott fel.

„Kicsit csalódott vagyok, mert harmadik lettem. A német lánnyal ahányszor úsztam eddig, mindig meghalt a végére, és megelőztem. Most is kifulladt, de nem annyira, hogy utolérjem. Nem lehet okom panaszra, két éve is harmadik voltam, de most erősebb a mezőny” - mondta Mutina a verseny után.

Hosszú Katinka
Hosszú Katinka

A 200 pillangó elődöntőjéből Hosszú Katinka a legjobb idővel került a vasárnapi döntőbe. Egyedül ő úszott 2:08-on belül. Jakabos Zsuzsa a harmadik idővel finalista, jó esély van tehát újabb két éremre ebben a számban.

Takács Krisztián az 50 gyors döntőjéről szétúszás után maradt le. Nem először fordul vele elő.

A műugró Barta Nóra, csakúgy, mint négy éve a három méteres számban bronzérmes lett két orosz mögött.