Percek alatt 2 arany, 2 ezüst az Eb zárónapján

2010.08.15. 17:43
A budapesti úszó Európa-bajnokságon előbb Hosszú Katinka, közvetlenül utána pedig Cseh László szerzett aranyérmet. Jakabos Hosszú mögött, Verrasztó Dávid Cseh László mögött lett második.

A Magyar Úszó Szövetség elnöke, egyúttal az Európa-bajnokság szervezőbizottságának elnöke, Gyárfás Tamás öt arannyal számolt a rajt előtt, vasárnap délelőtt viszont már azt mondta: meglehet a hat arany is.

Az optimizmusa érthető volt, mert Hosszú Katinka a 200 pillangó, Cseh László pedig a 400 vegyes döntőjébe került a legjobb idővel. Rajtuk kívül is volt még magyar éremesélyes, hiszen Verrasztó Dávid Cseh mögött a második helyen ért célba, míg Jakabos Zsuzsa Hosszú mögött volt a harmadik idővel.

Hosszú az első nap után azt mondta, mentálisan még nincs rendben, és talán a formája sem volt a legjobb az első nap. Folyamatosan javult azonban, csütörtöki két aranya után megkockáztatta: „a pillangón jó eredményem lesz, mert nem kell mellen úszni.”

Rosszul rajtolt a döntőben, de a víz alól már az elsők közt jött ki. Száznál Jakabos fordult első helyen, Hosszú az ötödiken. Utóbbi a harmadik, a kritikus hosszt azonban nagyon megnyomta, de így is csak negyedik volt 150-nél, Jakabos vezetett.

A lendület viszont vitte előre Hosszút, a tempót egyre fokozta, 25 méterrel a vége előtt átvette a vezetést, tempóról tempóra hagyta mögött Jakabost, aki viszont a brit Gandyt előzte meg, így - a margisztigeti Eb-n másodszor - kettős magyar győzelmet láthattunk. Ezúttal is összeölelkezett a két magyar úszónő, jelezve barátságukat.

"Nagyon-nagyon boldog vagyok - nyilatkozott Hosszú. - Három aranyat vártak tőlem az Eb-n, eleget tettem ennek. A váltóval sikerült kárpótolni a szurkolókat a 200 m vegyes ezüstjéért is. A hajrá előtt azt gondoltam, ez az utolsó 50 méter, itt Budapesten, magyar közönség előtt. Nem hiszem, hogy valaha is fogok olyat érezni, mint amikor kiszálltunk a medencéből."

"Nagyon örülök ennek az ezüstnek! - mondta Jakabos. - Menet közben reméltem, Katka nem fog utolérni, de ez nem jött be. Kár találgatni, hogy mi lett volna, ha ő nincs ott a mezőnyben, ott volt és megérdemelten nyert. Úgy vélem, az összes fordulóm jól sikerült, visszanézve erősebben kezdtem, mint gondoltam, de akkor ez tűnt kényelmesnek."

Pár perc múlva, a 400 vegyesen a kettős győzelmek száma háromra emelkedett. Cseh László nem érezte jól magát a délelőtti előfutam után, nehézkes volt, merev, és a szokottnál jobban elfáradt. Délután azonban semmit sem lehetett észlelni fásultságából.

Nagyot sóhajtott a rajtkő tetején, majd kegyetlenül belekezdett a pillangóba Lebherzcel együtt. Száznál már Cseh fordult elsőként, Verrasztó háton zárkózott fel, a negyedik helyen fordult rá a mellúszásra.

Csehnek féltávnál egy testhossz előnye volt, mellen ezt kettőre növelte. Verrasztó a második helyre lépett előre. A gyorson Cseh első helye nem volt veszélyben, kényelmesen úszva is biztosan tartotta az előnyét. 4:10.95-tel nyert, Verrasztó Csehtől 2 másodpercet kapott, de a harmadikra hármat vert.

"Nagyjából kiúsztam magam, az utolsó hosszon megnyugodtam, láttam, nagy baj már nem lehet. Dávid nagyon erőset úszott, erre nem is számítottam. Végig éreztem a közönség fantasztikus támogatását, tökéletes Eb-m volt" - nyilatkozta Cseh az m1-nek.

"Ez a második hely egy kis kárpótlás azért, hogy nem voltam jó 200 vegyesen - nyilatkozott Verrasztó. - Különösen, hogy egyéni legjobbamat értem el. Cseh Lacit nem könnyű legyőzni, egyszerűen ő a legjobb."