Eufrozina, Kende
8 °C
22 °C

Overdose csak hetedik Baden-Badenben

2010.08.29. 17:00
Az eddigi 14 versenyén legyőzhetetlen telivér ágaskodott, rúgott, ledobta lovasát a startgép előtt. Rajt után vezetett, de nem volt benne erő, dinamika, a 140. Goldene Peitsche-n elveszítette veretlenségét.

Overdose szerda este érkezett Baden-Badenbe, péntek délelőtt még futott egy rövid sprintet. A ló menedzsmentje és tulajdonosa, Mikóczy Zoltán jónak ítélte az ötéves pej mén állapotát, úgy döntöttek, Overdose-t indítják a futamon.

A Group 2-besorolású Goldene Peitsche-t a ló két évvel ezelőtt megnyerte, de mostani mezőny jóval erősebb volt az akkorinál. A telt ház előtt, puha pályán futott 140. Arany Ostor versenyen 3 éves és idősebb lovak indulhattak, a díjazás 70 ezer euró volt. Az 1200 méteres futamon 12 ló indult, francia, német, ír és angol is.

Overdose a felvezetés alatt nyugodtan, kulturáltan viselkedett. A világ egyik legjobb lovasa, az utóbbi hónapokban kimagasló formában versenyző Christophe Soumillon lovagolta, aki közvetlenül a rajtgépbe állítás előtt levette a ló fejéről a kapucnit (Overdose-t általában csuklyában vezetik be rajthelyére).

Overdose megzavarodott, ágaskodott, Soumillon leugrott, leesett róla. A startnál segédkező teljes személyzet a magyar lovat próbálta betuszkolni a helyére, Overdose még egyszer ledobta lovasát.

A rajtgépben álló többi ló is nyugtalankodni kezdett, Overdose rúgott, ugrált, 8 percig sikertelenül próbálták a helyére gyömöszölni, harmadszor is ledobta Soumillon-t. A tanácstalan segítők újra ráadták a kapucnit, úgy sikerült a boxába állítani. Ha nem egy ennyire szeretett lóról van szó, már rég elengedték volna nélküle a mezőnyt, véli a pannoniaoverdose.hu.

Rajt után azonnal vezetett, 600 méternél fél hossz volt az előnye. A kanyar után visszaesett, a mezőny elment mellette, nem maradt esély a győzelemre. Soumillon az utolsó száz méteren már felállt, nem erőltette a lovat, és végül a győztestől hat hosszal lemaradva, 7. helyen ért célba Overdose-zal. A futamot Amico Fritz nyerte, Contat és Gilt Edge Girl előtt. Verseny után kiderült, Soumillon agyrázkódást szenvedett.

Mikóczy Zoltán közvetlenül a verseny után elmondta, nagyon örült volna, ha a starter Overdose nélkül engedi el a versenyt, mert lova erejét teljesen elvették a történtek, ezért nem bírta az utolsó 200 métert. Az eredményt így is tudomásul veszi, bár jelen pillanatban nem tudja, azt mennyire befolyásolta Soumillon sérülése, akit utána a mentők megvizsgáltak, és a következő két versenyben nem is tudott részt venni.

Az eddig veretlen ló a szakértők szerint egyértelműen nem nyerte még vissza sérülése előtti formáját, nem volt robbanékony, nem volt benne tűz, dinamika, formája egy klasszissal lejjebb van, mint patairha-gyulladása, és hosszú rehabilitációja előtt.

Overdose a hosszú betegség és kihagyás után júliusban, Pozsonyban tért vissza, és Szlovákiában, illetve három hete a Kincsem Parkban is magabiztosan nyert.

Kreuzenstein mesevára

Nézd meg Te is Laczko legújabb fotóit!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.