Átúszta a Gibraltári-szorost a mezőkövesdi vasember

2010.09.22. 14:59

Átúszta az Atlanti-óceánt a Földközi-tengerrel összekötő tengerszorost (Gibraltári-szoros) Bajzáth László, a mezőkövesdi vasemberként ismert tűzoltó - erről ő maga értesítette szerdán az MTI-t. A miskolci Neptun Búvár Klub úszója kedden ért célba, 5 óra 47 perc alatt teljesítette a nem mindennapi távot, nem mindennapi környezetben, ahol most körülbelül 28 Celsius-fokos a hőmérséklet. Csaknem egy évet készült erre a megmérettetésre - részletezte a még Spanyolországban tartózkodó magyar tűzoltó.

Mint mondta, hatalmas szélben és óceáni áramlatokkal megbirkózva úszta át a szorost egyedül. A ivóvizet spanyolországi vízimentők biztosították, ő pedig óceánjáró hajók és delfinrajok között szelte a habokat.

Az úszásra nemcsak fizikailag kellett felkészülnie, hanem be kellett szerezni a szükséges engedélyeket is hozzá, hiszen nemzetközi vizeken haladt. Nagyon sok engedélyre volt szükség, egy évig tartott valamennyit megszerezni - tette hozzá. Bajzáth László, a mezőkövesdi vasember különleges sportteljesítményeivel máskor is felhívta már magára a figyelmet, például a legnagyobb januári hidegekben - hagyományosan már évente - minden különösebb védőfelszerelés és búvárruha nélkül beleveti magát a matyó főváros Kavicsos-tavának két méter mély, 1 Celsius-fokos jeges vízébe, és több tíz métert úszik lékről-lékre a jég alatt.