Disznóól a Nemzetközösségi Játékokon

2010.09.23. 13:40
Alkalmatlan az új-delhi helyszín a volt brit gyarmatok sportversenyének megrendezésére, a szállások lakhatatlanok, leomlott egy gyalogoshíd, a csarnok teteje beszakadt. Sorra mondják le a részvételt.

Veszélybe került az október 3-án, Indiában kezdődő Nemzetközösségi Játékok megrendezése: a résztvevők bizonyítékai szerint a rendező Újdelhiben alkalmatlanok a körülmények.

A legnagyobb problémát a közbiztonság, a létesítmények csúszása és a nem megfelelő higiéniai feltételek jelentik. Már több klasszis, többek között a világbajnok angol hármasugró, Phillips Idowu, az olimpiai és világbajnok női 400-as futó, Christine Ohuruogu, valamint a női diszkosz vb-aranyérmese, az ausztrál Dani Samuels is lemondta a részvételt.

Kattintson a BBC képeirért!
Kattintson a BBC képeirért!

A szombat óta érkező delegációk sorra panaszkodnak a szállásra, az ellátásra, megdöbbentő fotóikat eljuttatták a BBC-nek is: a szobák disznóólra hasonlítanak, a környezet szeméttelepre.

Mindemellett nyugtalanító, hogy vasárnap ismeretlen fegyveresek vaktában lövöldözni kezdtek Újdelhi óvárosában, a legnagyobb mecset közelében. Két tajvani turista megsebesült, kórházba kellett őket szállítani.

A BBC indiai szolgálata közölte, e-mailt kapott az Indiai Mudzsahedek nevű iszlám szélsőséges csoportosulástól, ami azzal fenyegetőzik, hogy terrortámadásokat indít a Nemzetközösségi Játékok alatt.

„A falu egyelőre alkalmatlan arra, hogy befogadjon hatezer-ötszáz sportolót. Egy része pocsék állapotban van és nagyon rosszul karbantartott. Kóbor kutyák mászkálnak a környéken, mocskosak a szállások, építési sitt van mindenfelé" – mondta a BBC-nek a skót küldöttségvezető, Michael Cavanagh.

Kedden ráadásul leszakadt egy olyan gyaloghíd, ami a játékok helyszíneit kötné össze, több tucatnyian megsérültek.

A botrányos esetek miatt John Key új-zélandi miniszterelnök is felszólalt, jelezte, katasztrófa lenne a játékok szempontjából, ha most nem rendeznék meg, és Indiának sem lenne jó.

A Nemzetközösségi Játékokat négyévente tartják, az olimpia után ez az egyik legnagyobb, több sportágat felölelő nemzetközi rendezvény. A volt Brit Nemzetközösség, jelenlegi nevén Nemzetközösség országai, gyakorlatilag a volt brit gyarmatok és az anyaország sportolói indulhatnak.