Súlyemelő vb - Két olimpiai kvótát érő helyen a magyar női csapat

2010.09.25. 18:21

Ha most kezdődne a londoni olimpia, a magyar női súlyemelést két versenyző képviselhetné a 2012-es nyári játékokon.

Így is jó eséllyel pályázik azonban a honi női szakág a kevesebb, mint két év múlva esedékes angliai csúcstalálkozón való részvételre, miután az erős hölgyek szombaton zárult törökországi olimpiai kvalifikációs világbajnokságán Magát Krisztináék a pontversenyben bejutottak a legjobb 21 nemzet közé, egészen pontosan - a nemzetközi szövetség, az IWF technikai bizottságának közlése szerint - a 19. helyet szerezték meg az összesen 55 ponttal.

Ehhez a mennyiséghez jön majd hozzá még a jövő évi, párizsi, szintén kvalifikációs vb pontgyűjteménye, ami után már ténnyé válhat a bevezetőben még csupán eshetőségként említett londoni kétfős magyar jelenlét.

Az 55 pontot a válogatott négy tagja - Nagy Nikoletta, Bazsó Bianka, Magát Krisztina és Krutzler Eszter - "szedte össze", az összetettben elért eredménye alapján.

A kvalifikációs kiírás szerint a két vb-n - és a már csak egy-két maradék kvóta elosztásáról döntő 2012-es Európa-bajnokságon - szerzett pontjaival a nőknél az első kilenc ország 4-4, a 10-17. helyen végzettek 3-3, a 18-21. helyezettek pedig 2-2 olimpiai kvótára jogosultak. "Ez a 19. hely, és a megszerzett pontszám nagyon jó kiindulási alap ahhoz, hogy a franciaországi vb pontjaival együtt összejöjjön a magyar női súlyemelésnek két londoni indulást érő végső pozíció. A lányok minden dicséretet megérdemelnek az antalyai remeklésért, a sok egyéni csúcsért, a magasabb pontszámokban jelentkező összetettbeli helyezésekért" - összegezte a részsikert Halász István, a honi szövetség főtitkára az MTI-nek.

A férfiaknál - nem lévén pontszerzésre egyként alkalmasnak talált hat magyar súlyemelő - a honi szövetség nem tervezett be kvótaszerzést megalapozó szereplést Antalyában.