Lavina sodorta el a magyar Himalája-expedíció hat serpáját

2010.09.29. 17:17
A Cho Oju-expedíció már 7900 méter magasan volt, amikor lavina sodorta el a csapatot kísérő serpákat, egyikük életveszélyben van. Ezzel az is bizonytalanná vált, hogy Erőss Zsolték mikor folytathatják tovább útjukat.

Nem tudni, mikor folytathatja útját a magyar Himalája-expedíció, mivel a csapatot kísérő serpákat elsodorta egy lavina. Hatan voltak, egyikőjük állapota életveszélyes. A szerencsétlenség 7900 méteren történt.

"Az időjárás-előrejelzések szerint szeptember 30. és október 1. az első csúcstámadásra alkalmas időszak, csakhogy pillanatnyilag nem tudni, hogy a 7600 méter magasságban lévő 3-as tábor felett milyen a hó minősége. Azt gondoltuk, a szél majd tömöríti a havat, és így kellemes csonthavon mehetünk a csúcsra. A lavinabaleset azonban mindent felborított" - írja az extrem.hu-n Kollmann András, az expedíció egyik résztvevője.

Nemrég csatlakozott a csapathoz Wetzl Péter, aki a csúcsról szeretne lesíelni, de a szerencsétlenség és a rossz időjárási viszonyok az ő dolgát is megneheztik.

A Magyarok a világ nyolcezresein elnevezésű expedíciósorozat résztvevői szeptember elején indultak el, a Kollár Lajos vezette társasághoz később csatlakozott Mécs László és Gál László hegymászó, valamint a lábamputáció után visszatért Erőss Zsolt. Céljuk a Cho Ojura, a világ hatodik legmagasabb csúcsa.