Mire jó a biológiai útlevél?

2010.11.12. 15:43
Ha folyamatosan vizsgálják a versenyzők véreredményeit, könnyen kiszűrhető, ha valaki doppinghoz nyúl, még akkor is, ha a gyorsan ürülő szereket nem tudják kimutatni.

Ausztria után 2011-től Magyarország irányítja a közép-európai térség doppingellenes küzdelmét. A szervezetet a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) elismeri, a 2004-es olimpia magyar botrányai után a hazai antidopping csoport (MACS) megbízatása kifejezetten elismerésnek számít. Az itthoni doppingellenőrzéseket irányító Tiszeker Ágnes lesz a szervezet a vezetője, aki 2006 őszére újjászervezte az egész magyar ellenőri hálózatot.

„Iszonyú kellemetlen volt akkoriban, bármerre is mentünk, mert beskatulyáztak bennünket. Athén után egész Európa meg volt arról győződve, hogy a magyaroknál továbbra is államilag irányított a doppingolás, mint a régi NDK-ban, hiszen öt pozitív esettel kerültünk a szégyenrangsor élére. A szerbek például azt mondták, tőlünk jut be hozzájuk a doppingszer, mert a magyaroknál nincs rend. Kínos volt ez a helyzet, a vádaskodás ellen szinte semmit sem tehettünk, de a szigorítások kedvező hatást váltottak ki.”

Tiszeker szerint nem attól jó a doppingellenőrzés, mert sok pozitív mintát mutat fel, hiszen akkor a felvilágosító munkával nincs valami rendben. Ez soha nem is lehetett céljuk, még ha ezzel is vádolták őket.

Az európai sportot pillanatnyilag legjobban a biológiai útlevél kérdésköre izgatja. A kerékpározásban már bevezették, de míg a nemzetközi szövetség (UCI) nyolc vagy tízezer mintát vesz, addig itthon mindössze kilencszázra van lehetőség, az is körülbelül 150 milliós költség.

„Irgalmatlan költségei lennének a biológiai útlevél hazai bevezetésének, hiszen egy alapos vérvizsgálatos kontroll jelenleg százezres költségű. Ráadásként csak úgy van értelmük a vérvizsgálatoknak, ha évi nyolcszor vagy tízszer is megvizsgálnak egy sportolót. Így ugyanis arányszámokat kaphatunk a versenyzők véréről, közvetlenül edzés alatt és versenyidőszakon kívül. Ezek a vizsgálatok a hematokritszintet is nézik. Mindennek az EPO vagy a CERA kimutatásánál van jelentősége, mert ezek a szerek két nap után kimutathatatlanná válnak a vizeletből."

"Ha a korábban vizsgált értékek hirtelen megnövekednek, vagyis nagy a gyanú, hogy kívülről jutott a szervezetbe olyan anyag, amely a vér állagát megváltoztatta, akkor a sportolók nem állhatnak rajthoz. Olimpia előtt emiatt nem versenyezhettek például a sífutók. A biológiai útlevélbe pontosan vezetik a vértestek, a hematokrit arányát, ezért hasznos. De mint mondtam, nagyon költségesek ezek a vizsgálatok.”