Börtönválogatott 2010

2010.11.26. 13:53
Kábítószerrel való visszaélés, gázolás, bankrablás, késelés: válogatott sportolók, olimpikonok, akik nem csak sikereik, hanem bűncselekmények miatt is kiemelt figyelmet kaptak.

Az utóbbi hetekben két élsportolót ítéltek el: szeptember 29-én Pásztor István, a világválogatott kézilabdázó Veszprémben motorkerékpárjával a zebrán gázolt, az idős ember a helyszínen belehalt sérüléseibe. Pásztort október végén első fokon nyolc hónap fogházban letöltendő szabadságvesztésre ítélték, a kézilabdázó fellebbezett. Pásztor 215-ször szerepelt a válogatottban, olimpiai és világbajnoki negyedik, Európa-bajnoki hatodik, a Balatonfüredben játszik.

November 12-én az oroszlányi súlyemelő, ifjabb Likerecz János került az ítélőtábla elé. 139 üveg ketamint vásárolt, majd annak egy részét értékesítette, amiért öt év fegyházbüntetést kapott. Az egykori sportoló állandó anyagi gondokkal küszködött, így próbált pénzhez jutni.

A legismertebb a rabosított sportolók közül Farkas Péter. Az olimpiai, világ- és Európa-bajnok birkózó 1996-ban vonult vissza, 2001-ben került elő újra: egy szabálytalan parkolás miatt az autóját elszállíttató rendőrre támadt, két év felfüggesztett börtönt kapott. 2004-ben a rendőrség Farkas édesanyjának budapesti ingatlanán az akkori legnagyobb magyarországi marihuánaültetvényre és laboratóriumra bukkant.

A birkózót kábítószerrel való visszaélés miatt fogták perbe, 2006-ban a bíróság nem jogerősen felmentette, majd 2008 novemberében 5 és fél év letöltendő fegyházbüntetésre ítélte, ám Farkas az ítélethirdetés előtt, a tárgyalás szünetében megszökött a bíróságról.

Farkas Péter
Farkas Péter

Sokáig bujkált, 2009 decemberében Andorrában fogták el, jelenleg is börtönbüntetését tölti. Farkas 1992-ben, 82 kg-ban volt olimpiai bajnok, . 1990-ben és 1991-ben vb-aranyat nyert.

Farkas Péteren kívül is többen kerültek drogügyek miatt rács mögé. Bácsi Sándor, a válogatott újpesti labdarúgó 2003-ban kábítószerrel való visszaélés miatt kapott jogerősen egy év tíz hónapot. A korábban kábítószerfüggő sportoló heroint adott el a rendőrség egy beépített emberének. Másfél évet ült előzetesben, büntetését ezzel letöltötte.

Terjesztéssel bukott le Lipcsei Roland középpályás (MTK) és Máté Gábor kapus (Nyíregyháza) is. Szeptember 5-én szabadult Sütöri Péter, a Győri ETO korábbi NB I.-es csatára kábítószerrel való visszaélés miatt hét évet volt bent.

A válogatott kenus Balgovits Gábort 1999-ben tartoztatták le, 15 gramm heroint, jogosítványokat és forgalmi engedélyeket találtak nála, amelyeket vásárlóitól a tartozások fejében foglalt le. 2003-ban hét és fél év fegyházat kapott, amelyet később négy év két hónapra enyhítettek.

Ambrus Attilaés ügyvédje, Magyar György
Ambrus Attilaés ügyvédje, Magyar György

A leghíresebb lesittelt egykori sportoló a viszkis rabló, Ambrus Attila. A Csíkszeredán született hokis 1988-ban szökött át Magyarországra, Újpest és a Ferencváros játékosa is volt. 1993 és 1999 között 29 pénzintézetet rabolt ki, összesen 142 millió forintot zsákmányolt. 1999-ben bukott le, egyik jégkorongos társa, Orbán Gábor miatt, akit elkaptak a rendőrök. Tizenhét évet kapott, ebből jó magaviselete miatt akár négyet is elengedhetnek, így 2012-ben már szabadulhat.

Van, akit erőszakos cselekmény miatt tartanak fogva. Menyhárt Ernő a Budapesti Honvéd, a Rába ETO, a Debrecen, a Diósgyőr és a Sopron csapatában több mint kétszáz élvonalbeli mérkőzést játszott, válogatott kerettag is volt. 1994-ben első felesége bántalmazása miatt egy év négy hónapot ült, 2005-ben hét késszúrással életveszélyesen megsebesítette második feleségét. Menyhártot 2006-ban kilenc év fegyházbüntetésre ítélték.

Bácsi Sándor
Bácsi Sándor

Tölgyesi Krisztián a 2000-es sidney-i olimpián, cselgáncsban indult. 2008-ban a Nyugati téren autója csomagtartójában bombákat találtak, a robbanószerkezeteket Tölgyesi házilag – az internetről beszerzett információk alapján – készítette. Beismerő vallomást tett, bírósági ügye még el sem kezdődött, szabadlábon van, idén a budapesti szenior-világbajnokságon öt ellenfelét is legyőzve első lett.

Renitens külföldiek

A világ egyik legjobb női futója, Marion Jones előbb korábbi doppingolását ismerte be, majd kiderült, nem mondott igazat volt élettársa, a THG-botrány kapcsán eltiltott Tim Montgomery ellen folyó FBI-nyomozásban. 2008 januárjában hiába könyörgött a bíróságnak, hogy ne küldjék börtönbe, végül fél évre elítélték, a 2000 szeptemberétől nyert érmeit is vissza kellett adnia. A kosárlabdában tért vissza, a WNBA-ben szereplő Tulsa Shock játékosa lett, még 2003-ban draftolták, idén március 10-én mutatkozott be.

O. J. Simpsont 1995-ben felmentették volt felesége és annak új barátja meggyilkolásának vádja alól, az áldozatok családjai mégis pert nyertek később, Simpsonnak 33,5 millió dollárt kellett fizetnie. 2008-ban aztán utolérte a végzet, fegyveres rablás és emberrablás miatt 33 éves büntetést kapott az akkor 61 éves egykori amerikai futballista, amelyből kilencet egészen biztosan le kell ülnie.

A kosaras Dennis Rodman egykori felesége, Carmen Electra bántalmazása miatt került börtönbe. A szintén amerikai focista, Michael Vick több mint tízmillió dolláros szerződéssel a zsebében kutyaviadalokat szervezett a farmján. A 23 hónapos büntetését leülte, most a Philadelphia Eagles irányítója. A bokszoló Mike Tyson 1992-ben, egy akkor 18 éves lány megerőszakolása miatt ült három évet.

Jonathan Akpoborie 1990 és 2002 között futballozott a Bundesligában, 12-szeres nigériai válogatott. 2001-ben azzal vádolták hogy 43, többségében három és tizenhárom év közötti gyermeket szállított hajójával Beninből Gabonba. Az embercsempészet és a rabszolga-kereskedelem vádját nem sikerült rábizonyítani, de a futballkarrierje véget ért. Az erről készült dokumentumfilmet szeptemberben mutatták be Németországban.