92 éves, 10 órán belül futja a maratont

2010.12.15. 15:16
Gladys Burrill, a Glady-ator megcsinálta a hawaii Honolulu Maratont, a nagy táv nem viselte meg túlságosan. Az első maratonjának hat évvel ezelőtt vágott neki.

Burrill hétévesen kezdett futni, de a nagy tömeget sosem szerette, ezért nem indult utcai futóversenyeken. 86 évesen meggondolta magát, és 2004-ben rajthoz állt első maratonján Honoluluban. Azóta mindig elindult ott, négyszer tudta teljesíteni a távot, az utóbbi két évben nem ért célba.

Két évvel ezelőtt a férje halála viselte meg, 2009-ben két kilométerrel a vége előtt gyomorgörcsök miatt adta fel. “Az nagy küzdelem volt, de pozitívan állok most hozzá, tudom, hogy ezúttal befejezem a versenyt” - nyilatkozta az idei verseny előtt.

Burrill 9:53:16-ot teljesített, a 90-94 évesek közötti női korosztályos világrekordot (8:53:08) nem tudta megdönteni. "Sokkal nyugodtabb voltam. Nem stresszeltem annyit, mint korábban, jobban éreztem magam” - mondta a célban.

A versenyre szinte egész évben készül, 66 éves edzőpartnerével, George McCarthyval hetente 50-80 kilométert gyalogolnak.

Burrill szerint a maraton idősebb korban is teljesíthető, bátorítja is kortársait: "Gondolkodj pozitívan és vigyázz magadra! Én sohasem ittam vagy dohányoztam, és ez nagyon sokat számít.”

A Honolulu Maraton főszervezője Jim Barahal is példaképnek állítja Burrillt: “Hihetetlen. Ez a teljesítmény inspirálhatja azokat, akiknek idős szüleik vannak, vagy elvesztettek valakit.”

A 92 éves maratonista edzésben marad, jövöre újra elindul ezen a távon. Legnagyobb álma, csakúgy mint Martina Navratilovának, hogy egyszer feljusson a Kilimandzsáró tetejére.

A világ legidősebb maratonistája a most 98 éves Fauja Singh, az indiai férfi 92 évesen még 5 óra 40 perc alatt teljesítette a távot.