A Kramer-pechszéria Torinóban indult

2010.02.26. 12:27
A holland gyorskorcsolyázó, Sven Kramer aranyat bukott tízezer méteren, mert edzője rossz pályát mutatott neki. Pedig azért jött Vancouverbe, hogy elfelejtse a négy évvel ezelőtti olimpia rossz élményeit.

A jelen egyik legnagyszerűbb gyorskorcsolyázója a 23 éves holland Sven Kramer. Háromszoros összetett világbajnok, jelenleg háromszoros világcsúcstartó (5000, 10000 méter, csapatüldözéses), olimpiai arany-, ezüst- és bronzérmes. Kedd óta pedig a világ egyik legszerencsétlenebb sportolója.

A vancouveri 10000 méter közel felénél ugyanis rossz pályát mutatott neki edzője , így a verseny hátralévő részét rossz sávban tudta le. Amikor célba ért, azt hitte, négy másodperces előnnyel olimpiai bajnok, de kizárták. Előbb dühöngött, majd könnyeivel küszködött.

Emberfeletti lenne egyedül ezt is elviselni, Kramer azonban már négy éve, Torinóban is elképesztően peches volt.

Az akkor még csak 19 éves holland már a legjobbak közé tartozott, alig három hónappal korábban világcsúcsot állított fel 5000 méteren és rekorderként állt rajthoz. Azonban nem hozta ki magából a legtöbbet és a görkoriról váltott amerikai, Chad Hedrick megverte őt. Két másodperccel jobb volt Kramernél, de a világcsúcstól hat másodperccel elmaradt. (Kramer márciusban megjavította saját csúcsát.)

Aztán jött az üldözéses csapatverseny, ahol az elődöntőben, az olaszok ellen elbotlott egy kanyarjelző bójában, és magával rántotta egy csapattársát. A hollandok lemaradtak a döntőről, végül bronzot nyertek. Kramer azt mondta Vancouver előtt, az a futam végérvényesen benne maradt, azt a hibát mindenképp feledtetni akarja az idei csapatversenyben.

A torinói borzalmaknak nem volt végük. 1500-on eltört a korcsolyájában egy csavar, a 10000 után maga tette tönkre a sportszert: utóbbi versenyben csak hetedik lett, feldühödött, tombolt, kilépett a pályabetonra, ami tönkrevágta korcsolyáját.

A vancouveri ötezret megnyerte, majd arra készült, a tízezren is aranyat szerez. Néhány pillanatig azt is hitte, sikerült. A péntek-szombati csapatversenyben vigasztalódhat.