Kihagyták a csapatból a vak sífutót

2010.02.28. 20:01 Módosítva: 2010.02.28. 20:01
Nem elég jó - indokoltak a kanadai sífutók edzői, miután úgy döntött, nem indulhat a férfiak 50 kilométeres számában a vak Brian McKeever. A sportoló zokogott, összetört.

A kanadai férfi sífutók túl jól teljesítettek az eddigi számokban, edzőik nehéz helyzetbe kerültek, választaniuk kellett az 50 kilométeres klasszikus stílusú táv előtt, kit hagyjanak ki, végül a kilencven százalékban vak Brian McKeever - aki az előzetes bő keretnek tagja volt - nem indulhatott.

Az egyik edző, Inge Braten állítja, élete legnehezebb döntése volt. Másrészt könnyű is volt határozni az ügyben, a négy lehetőséget kapó sportoló, Alex Harvey, Ivan Babikov, Devon Kershaw és George Grey egyszerűen jobb nála.

"Nem gondolom, hogy tisztességes lenne mást arra kérni, álljon félre. Az ő álmuk is az olimpia - mondta egy másik kanadai edző, Dave Wood. - Tisztességesek voltunk a sportunkkal. A döntéssel azt üzentük az embereknek, a legjobbnak kell lenni, és aki a legjobb, az versenyezhet."

McKeever lehetett volna az első olyan sportoló, aki ugyanabban az évben téli olimpián és paralimpián is részt vett. A sífutó összetört a döntéstől, azt mondta, még életében nem volt ilyen szomorú.

A harmincéves sífutó a fokozatos látásvesztést előidéző Stargardt-betegségben szenved, vaknak tekintendő. Pigmenthiánya miatt tíz százalékát látja annak, amit egy egészséges ember, azt is periferikusan, de már több paralimpiai érmet nyert fivére, Robin oldalán, aki a lépéseit irányítja. McKeevernek ezúttal egyedül kellett volna versenyeznie.