Vonn ujját törte, van újabb magyar pont

2010.02.25. 08:10
Aranyérmes kizárása szerdára is jutott: a dél-koreai női rövidpályás gyorskorcsolya váltót húzták ki az élről. Ezzel jól jártak a magyarok is, előrejöttek az ötödik helyre. A svédek simán nyerték a sífutóváltót, Kanada a női bobban nem várt arannyal gazdagodott. A hazai hokisok pedig 7-3-mal intézték el az oroszokat.

A téli olimpia szerdai versenynapja női óriásműlesiklással kezdődött. Ködben és hóesésben rajtolt az első futam, a feltételek már a futam közben sem voltak azonosak, ezért a szervezők úgy döntöttek: a másodikat elhalasztják.

Az amerikai Lindsey Vonn azt sem bánta volna, ha az egész futam érvénytelen, mert akkor így újra mehetett volna, és eltörlik kiesését, az amerikai ugyanis hiába vezetett az utolsó előtti ellenőrző pontnál, végül nem ért célba, csúnyán szállt egy kapunál, eltörte az ujját.

Mivel a másik amerikai, a címvédő Julia Mancuso közvetlenül utána jött, le kellett állítani őt. Mivel önhibáján kívül történt mindez, még egyszer nekivághatott a pályának. Miközben a látási viszonyok még jobban romlottak esélye sem volt arra, hogy a második futamra kedvező helyet szerezzen.

Több mint egy másodperc hátrányt szedett össze, és vigasztalhatatlanul zokogott a célba érkezés után, pedig erről az olimpiáról is van már két érme. Az élen az osztrák Görgl, a francia Tania Barioz a második.

A férfi sífutó váltóban a szokott izgalmak elmaradtak, de egy fantasztikus teljesítményt így is láthattunk. A szuperfavorit norvég váltót csak attól féltették, hogy második tagja, Hjelmeset nem lesz képes tartani a versenyt a legjobbakkal a klasszikus stílusban.

Így is lett, a svédek, franciák és a csehek megléptek. A már vancouveri bajnok Petter Northug több mint fél perc hátrányból indult a vezető hármas után, elképesztő erőfeszítéseket tett, és végül a svédeken kívül a másik kettőt lehajrázta. A svédek negyedik emberének, Marcus Hellnernek ugyancsak van már aranyérme, kiváló erőben van, könnyedén lépett el üldözőitől a fontos pillanatban.

A női bobban a hazaiak egy éremre számítottak, kettő lett belőle, ráadásként nagy meglepetésre az egyik arany. Humphries, Heather Moyse páros mindössze egy futamot nyert meg, kétszer volt második, egyszer harmadik.

Az amerikaiak hiába nyertek két futamot is, a végére elveszítették a fonalat, és be kellett érniük a harmadik hellyel.

Martina Sablikova megszerezte harmadik érmét a gyorskocsolyázóknál, és a második aranyat. Az 5000 méteren hatalmas favorit volt azok után, hogy háromezren, még az első hétvégén a legjobb lett. Nagy különbségű győzelme azonban elmaradt, a német Stepfhanie Beckert sokáig veszélyes volt rá, de végül szűk négy tizeddel a cseh nyert.

A rövidpályás szakágban megvan a második magyar pontszerzés, a női váltó a dél-koreaiak kizárása után az ötödik helyen végzett.

A magyarok a selejtező után nem jutottak be a 3000 méteres döntő négy legjobb csapata közé, de a B-döntőben sokáig vezettek. Aztán egy rossz váltásnál a hollandok megelőzték őket, később Japán is. A távolság egyre nőtt, végül sikerült a jó hajrá, és a visszaelőzés, így meglett a második hely, ami eggyel értékesebb lett  későbbi győztes diszkvalifikálása után.

1000 méteren a pályafutása alatt az eddig három versenyszámban olimpiai pontot szerző Huszárt is kizárták, Heidum Bernadett viszont továbbjutott. Knoch Viktor és Darázs Péter ezer méteren kiesett.

Síakrobatikában megvan az újabb ausztrál arany.

Jegyzőkönyv:

Győztesek:
sífutás, férfi 4x10 km-es váltó:
Svédország (Daniel Rickardsson, Johan Olsson, Anders Södergren, Marcus Hellner)
gyorskorcsolya, női 5000 m:
Martina Sablikova (Csehország)
bob, női kettes:
Kaillie Humphries, Heather Moyse (Kanada)
rövidpályás gyorskorcsolya, női 3000 m váltó:
Kína (Szun Linlin, Vang Meng, Csang Huj, Csou Jang)
síakrobatika, női ugrás:
Lydia Lassila (Ausztrália)

Magyar eredmények:
alpesi sí, női óriás-műlesiklás:
Berecz Anna az első futam után a 47. helyen áll, Döme Zsófia nem ért célba.
rövidpályás gyorskorcsolya:
női 3000 m váltó: 5. MAGYARORSZÁG (Darázs Rózsa, Heidum Bernadett, Huszár Erika, Keszler Andrea)
női 1000 m: Heidum Bernadett bejutott a negyeddöntőbe, Huszár Erikát kizárták
férfi 500 m: Knoch Viktor és Darázs Péter nem jutott tovább

A hokitornán gólgazda meccset hozott a döntőnek is beillő Kanada-Oroszország összecsapás: 7-3-ra nyertek hazaiak. A másik két negyeddöntő nagyobb izgalmakat hozott, és sem az USA-Svájc, sem a finn-cseh mérkőzésen nem volt gól az első két harmadban. A harmadikban viszont kettő is, az amerikaiak és a finnek így jutottak tovább.

A címvédő svédeket megállították a szlovákok, mert 4-3-ra győztek.