Rekordlétszám lesz a vancouveri téli paralimpián

2010.03.10. 12:46

Részvételi csúcsot dönt a pénteken kezdődő vancouveri X. téli paralimpia. A szervezők 44 ország 507 sportolóját várják, akik 64 versenyszámban mérik össze tudásukat a közel két hétig tartó eseményen. A programba két új szám is bekerült, a paralimpiák történetében ugyanis először osztanak érmeket lesiklásban és műlesiklásban az alpesi síversenyekben.

A magyar színeket két alpesi síelő, Koleszár Balázs és Dani Gyöngyi képviseli majd, ugyanakkor először állnak rajthoz argentin, bosnyák, román és szerb sportolók. A legidősebb résztvevő a kerekesszékes curlingben érdekelt, 75 esztendős japán Hidai Takahashi, a legfiatalabb pedig a 15 éves svéd sílövő, Zebastian Modin lesz. A paralimpiai faluban a versenyzőkkel és a kísérőkkel együtt hozzávetőlegesen 1200 embert szállásolnak el.

Öt nappal a hivatalos megnyitó előtt 160.117 belépő kelt el, a szervezők az előzetes tervek alapján 250 ezret szeretnének értékesíteni. A Nemzetközi Paralimpiai Bizottság (IPC) 425 doppingellenőrzést végez majd el a játékokon, azaz majdnem a dupláját, mint a 2006-os torinói eseményen, ahol 242 vizsgálatra került sor.