Danke, Andrea! Tempo, Monarchia!

2010.02.21. 10:11 Módosítva: 2010.02.21. 10:58

Leborulunk a hölgyek előtt, midőn annak idejében teljes nobilitásunk hajtá fejet Mária Terézia előtt, „vitam et sanguinem” szóltak érczesen. És most heroinák csúsztak megint a csúcsra, olyanképpen, hogy valójában lecsúsztak onnan. Hogyan lehetséges ez?

Hát úgy kéremszépen, hogy alpesi skíviadalon éppnehogy az léphet a dobogó legfelsőbb csúcsára, ki a leggyorsabban lecsúszik a hegycsúcsról. Csúcson indult és csúcson érkezett tehát Ausztria szülöttje pénteken, a hölgyek skíversenyén.

Fischbacher Andrea, kuzinja Máyer Hermann legendának, és kit társnői csak Fischinek becéznek,  és bizony úgy csúszik, mint frissen kifogott halacska az ember kezében, ám az olympiádon úgy él, mint hal a vízben.

Arany medallionja pedig most többet érhet, mintha kifogta volna a mesebeli aranyhalat, hiszen ha emez három kívánságot biztosítá néki, hát ippeg az olympiád aranyát kívánta volna.

Ugyanezen versenyen az ezüst medalliont szerzett Maze Tina, vend leány kapta. Tina kisasszony azt írta naplójába az olympiád előtt, hogy „áradjon szét ereimben az olimpiai láng!” Nos, ezüstös csillogással már árad is, mindenki ily vérbőségről álmodék.

Borsszem Jankó opponál

Ezeknek a hölgyeknek bizony már nincs mit tanulniuk a skíelés területén. Ám nehogy úgy járjanak egyéb tanulmányaikban majd, mint a Zische Klopper a Király utcában! Eccer ment haza és látta, hogy a segédje neki ölelgeti a feleségét. Akart csinálni nagy larmentumot, mire a feleség rája kiabált: „Gyere csak ide, ettül aztán tanulhacc!”

A férfiak sem szégyenkezhetnek. Ezüstöt szerzett Malysz Ádám, e kiugróan eredményes polák síugró. Csőstül járultak házához hívei eddig is, hát ezután sem lesz másképpen. Malyszt csak a lengyel denevérembernek nevezik ismerői!

Mögötte kapott bronzérmet az alig 20 esztendős ifjú titán, az osztrák Schlierenzauer Gergő. Sőt, a negyedik és az ötödik helyre is osztrák ugrók verekedték fel magukat! Ne csudálkozzunk, ha maholnap osztrák kadétok ugrálnak át a Grosslocknerről a Kékesre, csak úgy szórakázásból! Csapatba összeállva lesz még egy fellépésük az olympiádon.

Borsszem Jankó opponál

Oly sikeresek az osztrákok ebben az ugrabugrában, szépen állnak sorban a dobogó alatt! Mint az alábbi vicczben a hölgyek a bábánál: Odaszól a kegyelmes asszony a cselédnek:

Ne is próbálja tagadni, Mari, úgyis tudom, hogy terhes!

Akárcsak ön, asszonyom!

Elhallgasson, maga szemtelen! Engem a méltóságos úr ejtett teherbe!

És mit tetszik gondolni, engem vajon kicsoda?!

A Monarchia pódiumosai

Aranymedál (4): Kuzmina Anasztázia (biatlon, 7,5 km), Sablikova Martína (gyorskorcsolya, 3000 méter), Linger András és Farkas (ródliduó), Fischbacher Andrea (női szuper G)

Ezüstmedál (7): Małysz Ádám (síugrás, normál sánc), Sumann Kristóf (sílövészet, 12,5 km, üldözéses), Reithmayer Nina (szánkó egyes), Kuzmina Anasztázia (biatlon, 10 km), Kowalczyk Jusztina (sífutás, klasszikus sprint), Maze Tina (női szuper G), Małysz Ádám (síugrás, nagysánc)

Bronzmedál (9): Schlierenzauer Gergely (síugrás, normál sánc), Zöggeler Ármin (szánkó), Fak Jakab (biatlon, 10 km), Pittin Sándor (északi összetett, normál sánc + 10 km sífutás), Bauer Lukács (15 km sífutás), Majdic Petra (sífutás, klasszikus sprint), Görgl Erzsébet (lesiklás), Kowalczyk Jusztina (üldözéses sífutás 15 km), Schlierenzauer Gergő (síugrás, nagysánc)

És hogyan állunk az országok közti vitézkedésben? Kérem szépen, helyt.

1. Ámerika 21 érem

2. MONARCHIA 20

3. Németország 14

4. Norvégia 11

5. Korea 9

6. Kanada 8