365 nap, 365 maraton: ideje pihennem

2011.02.07. 19:29
Stefaan Engels Guiness-rekordot állított fel azzal, hogy egy éven keresztül minden nap lefutott egy maratont.

Engels vasárnap Barcelonában fejezte be 365. maratonját, és tette meg 15 400. kilométerét. A 49 éves belga egy évvel ezelőtt ugyanitt kezdte őrültnek tűnő tervet, egy év alatt futott Portugáliában, Belgiumban, Kanadában, Mexikóban, Nagy-Britanniában, Görögországban és az Egyesült Államokban is.

A Marathon Man nem csak saját magát akarta legyőzni az extrém vállalkozással, másoknak is példát akart mutatni. "Miután egy év alatt húsz triatlont megcsináltam, nem tudtam visszatérni a normális élethez. Ugyanakkor inspirálni akartam az embereket, hogy ha én minden nap tudok futni egy maratont egy éven keresztül, akkor bárki futhat vagy kerékpározhat egy kicsit naponta, hogy tegyen valamit a súlyproblémái ellen.”

A belga nem a fizikai megterhelést tartotta extrémnek, sokkal inkább a mentális állapotán múlt, hogy képes volt naponta nekiállni a 42 kilométernek: "Gyorsan regenerálódom, mert nem futok gyorsan, így alacsony, 100 alatti marad a pulzusom, de ez sokkal inkább a lelki erőről szól. A probléma az, ha arra gondolsz, minden nap maratont fogsz futni. Mindig csak azt mondogattam magamnak, hogy csak ezt a napot fussam le, és egyáltalán ne gondoljak előre a következő napra vagy hetekre."

"Nem tortúraként gondolok a maraton évemre, sokkal inkább úgy, mint a munkámra. Úgy futok, ahogy egy átlagember hétfőn reggel elindul a munkahelyére, akár van hozzá kedve, akár nincs. Nem mindig élvezem a futást, de ha végeztem vele, lezuhanyzom, olykor kapok fizioterápiás kezelést is, és már vége is a napnak" - írta.

A maratonokat egyenletesen négy, négy és fél órás időkkel teljesítette, honlapján minden befutását dokumentálta. Csak egyszer szenvedett meg egy hat és fél órás futással. A profik 2 óra 5 perc körül időket tudnak a távon, de évente csak hármat-négyet vállalnak be, éppen a regeneráció és a jó felkészülés miatt.

Engels fiatalabb korában asztmás volt, orvosai eltanácsolták a sporttól. De ő úgy döntött, legyőzi a betegséget, és ezért választotta a futást. Első maratonját 25 évesen teljesítette, rekordjához kellettek az elmúlt 35 év edzései. "Nagyok sok nehéz pillanat volt. Ma is úgy tűnt, nem fogok célba érni. A legkeményebb Mexikó Cityben volt, egy hosszú repülés után szokatlan volt a magaslat, és valamivel a gyomromat is elrontottam. Akkor kérdeztem azt magamtól: mi a fenét csinálok?" - mondta a barcelonai célban.

Engels már korábban is nekiállt a 365 maratonnak, akkor egy lábsérülés miatt csak 18-ig jutott. Amint rendbe jött, újra nekiállt a futni. A sikeres Guiness-rekord után egy időre leáll, könyvet ír élményeiről, és edzőként is átadná tapasztalatait: “Most már itt az ideje, hogy mást is csináljak, és itt az ideje, hogy kipihenjem magam.”

A korábbi rekorder a japán Akinori Kusuda volt, aki 52 maratont teljesített egymás utáni napokon, igaz, mindezt 65 évesen. Magyarországon az újfehértói Csukrán Mihály állított be hasonló rekordot, ő egy év alatt 200 maratonit futott.