Három világbajnok kajakos váltott hazát

2011.02.15. 13:34
A versenyhelyzet két világbajnoknő, Keresztesi Alexandra és Fazekas Krisztina távozásával már nem akkora, mint korábban volt, de még így is roppant erős, a szegedi vb-n mindenképpen világbajnok marad ki a női négyesből és az olimpián is így lesz.

A 2006-ban a női négyessel olimpiai számban világbajnok Fazekas Krisztina már tavaly bejelentette, hogy az amerikai színeket választja. Kajakos férjével, Rami Zurral az Egyesült Államokban költözött, mindketten indultak a poznani világbajnokságon. Fazekas kétszázon nem jutott döntőbe, a távot Janics Natasa nyerte, a B-döntőben viszont Fazekas volt a legjobb.

„Rengeteg hálával tartozom, mivel megadtak minden támogatást és lehetőséget, hogy megvalósítsam álmaimat és kimagasló eredményeket érjek el. Büszkeséggel tölt el, hogy képviselhettem hazámat nemzetközi versenyeken. Szeretném megköszönni mindenkinek, edzőknek, technikai és irodai munkatársaknak, szponzoroknak és a versenyzőtársaimnak, hogy a 10 éves kezdő kislányból világbajnok kajakos válhatott” – köszönt el a 30 éves Fazekas.

A kétszeres világbajnok Keresztesi Alexandra szintén férje miatt váltott hazát. Miguel Angel Correa ott volt Pekingben, ahol Keresztesi csak turista lehetett, hiszen nem fért be a rendkívül erős magyar válogatottba. Már az olimpia előtt ismerték egymást, a szerelem azonban ekkor teljesedett ki, Correa ugyanis nem Buenos Airesbe, hanem Budapestre repült. Még 2008-ban eljegyezték egymást.

„Amikor kijöttem Argentínába, nem gondoltam volna, hogy még az életben egyszer újra kajakozni fogok. Mármint versenyszerűen. Elfoglalt a nyelvtanulás, a munka és az, hogy az új környezetben megtaláljam a helyem. Amikor már zsongott a fejem a spanyoltól, és a munkától is elfáradtam, csak akkor tűnt fel, hogy nemcsak gyönyörű környezetben élhetek, hanem mennyire csábítóak a gleccsertavak errefelé. Először csak kikapcsolódásból evezgettünk, aztán vérszemet kaptunk. Így újra belelendültem és észrevettem, hogy nagyon is hiányzott a kajakozás és tulajdonképpen nincs nagyon ellenemre a folytatás sem” – mondta a kajak.hu-nak Keresztesi.

„Tavaly augusztustól kezdve kezdtünk el komolyabban edzeni. Miután egyre jobban belelendültünk, motivációt is találtunk magunknak, szerettünk volna részt venni november végén az argentin országos bajnokságon. Ami aztán kifejezetten jól sikerült, és mind a ketten bekerültünk a válogatottba. Írtam kérvényt a magyar szövetségbe, hogy idéntől már argentin színekben versenyezhessek. Februárban csatlakozunk a válogatotthoz és teljes gőzzel készülünk. A verseny és a válogatott tábora között hetekben, hónapokban ugyanúgy edzettünk, mint korábban: munka mellett, csak ketten” – összegzett a 27 éves versenyző.

Faldum Bereniké Bulgáriában tanul, és bolgár színekben szeretne versenyezni, de neki még lehet visszaút, mert nem olyan a szabályozás, mint a futballban, ahol három évet kell várni egy váltás után.

Legrand Tímea még juniorkorú, mivel édesapja francia, új hazájában lényegesen nagyobb az esélye a londoni kijutása, mint itthonról.

„Faldum hiányozni fog a maratoni szakágból, mert Csay Renátával a párosuk szinte verhetetlen. A többiek nem valószínű, hogy meghatározzák a szakág eredményességét, bár nyilvánvaló, hogy világbajnokból sosem elég, és a versenyhelyzet teremtése csak előreviszi a sportágat. A fiataloknak, Csipes Tamarának, Hegyi Zomillának, Kozák Danutának és Szabó Gabriellának így is küzdenie kell a jó helyezésekért, mert ugyan Zomilla kivételével már mindannyian világbajnokok, a Janics, Kovács, Benedek trió nagyon erős. Szerencsés tehát a helyzet, és büszke lehet a magyar sport, hogy ilyen erős a hazai kajakos mezőny, hogy három ilyen versenyző távolléte sem ingatja meg" - összegzett Storcz Botond kapitány.