Hiába korszakos világcsúcs, ha szabálytalan

2011.02.18. 20:53
2009 júniusában az amerikai Hill Taylor egy texasi egyetemi úszóversenyen az 50 méteres hátúszást egyetlen karcsapás nélkül teljesítette.

A hátúszás rajtjánál és fordulójánál megengedett, hogy a versenyzők 15 métert a víz alatt tegyenek meg, utána fel kell jönniük a felszínre, és a hagyományos kar- és lábtempókkal kell tovább úszniuk. Taylor ezt a szabályt hagyta figyelmen kívül, és mindenkit messze lehagyva, a víz alatt, egy levegővel úszott a falig. A 23.10 közel egy másodperccel jobb a világrekordnál, de kár összevetni vele, mert Taylor csalt, eredményét ezzel az erővel bármely más úszásnemhez hasonlíthatnák.

A Dolphin Man

A 24 éves Taylor sokadvonalas úszó, bár juniorként jó eredményei voltak, a 200 yardos vegyesváltó tagjaként még USA-csúcsot is úszott. Pillangó- és hátúszószámokban indul a versenyeken, az előbbiben sikeresebb. A 2009-es amerikai bajnokságon a legjobb helyezése 100 pillangón volt, 53.09-cel a 11. lett. Szabálytalan úszása után Taylort Dolphin Mannek (Delfinember) keresztelték el.

A vízalatti úszás előnyeinek kihasználása nem újkeletű, az 1950-es években több mellúszó is úgy teljesítette a távokat, hogy hosszonként csupán három-négyszer jött fel levegőt venni. A víz alatt a mozgás gazdaságosabb, a felszínre jövéssel nem törik meg az előre irányuló mozgást. Akkoriban ezt megtehették, hiszen semmi nem szabályozta az úszok fejtartását. A FINA ennek végett vetett, attól félve, hogy a víz alatti versenyek a nézők körében érdektelenné válnak.

Az úszásban néhány technikai elemmel jelentős előnyre lehet szert tenni, nem véletlen, hogy a Nemzetközi Úszószövetségnek (FINA) pontos leírásai vannak egy-egy úszásnemről, szigorú szabályok vonatkoznak a fordulókra és a rajtokra.

Az úszás technikája mindig változik, sokszor a gyengébb képességű versenyzők találnak ki egy-egy olyan módszert, amellyel gazdaságosabb a haladás Legtöbbet talán a mellúszás változott, a széles kar- és lábtempókból mára kialakult a szűken előredobált kartechnikájú gurulóúszás (Nagy József tanítványa, Mike Barrowman így nyert olimpiát 200 mellen 1992-ben).

Az újításokból a magyarok is kivették a részüket. Az 1952-es helsinki olimpián a magyar női mellúszók addig soha nem látott technikával győzték le a versenytársaikat. Székely Éváék úszását szabályosnak minősítették, és akaratlanul ekkor rakták le a pillangóúszás alapjait.

A pillangó delfinező mozgása és lábtechnikája - bár nagy erőt igényel - a leggyorsabb víz alatti haladást teszi lehetővé, nem véletlen, hogy beépült a többi úszásnembe is, és fordulóknál, rajtoknál ezt használják.