Nagyobb jogkör és több forrás a MACS-nak

2011.03.21. 12:37

A doppingellenes kormányrendelet múlt heti elfogadása nyomán a tavalyinál nagyjából egyharmadával több állami pénzből a korábbinál több feladat hárul a nemzeti doppingellenes szervezetre, a HUNADO-ra, amelynek szerepét a Tiszeker Ágnes vezette Magyar Antidopping Csoport (MACS) tölti be.

„Tavaly szeptemberben a WADA, a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség vezető képviselői azért jártak Budapesten, hogy rábírják a kormányt: Magyarország vegye át teljes egészében a WADA-kódexet - kezdte az előzmények tán legfontosabbikával a MACS első embere az MTI-nek nyilatkozva az új helyzetről. - Erre a magyar kormány hajlandó volt, ehhez azonban ki kellett bővíteni a nemzeti doppingellenes szervezet jogkörét mindazzal, amit a WADA-kódex meghatároz. Ez akkora volumenű változást jelentett, hogy módosítás helyett a korábbi doppingellenes tevékenységet szabályozó új kormányrendelet megalkotása vált szükségessé. Ez ugyanúgy kötelező érvényű, s egy szűk sportolói csoportra vonatkozik, az igazolt versenyzőkre, illetve az őket körülvevő sportszakemberekre.”

A kérdésre, hogy ez több jogot, felelősséget, pénzt és munkát is hoz-e magával a MACS-nak, Tiszeker Ágnes így válaszolt:

„Mindez több jogkört jelent, és természetesen sokkal több munkát. Ám ennek egy részét már eddig is csináltuk, hiszen a WADA minket is auditált, tehát a munkánkhoz hozzátartozott például a whereabouts-, a sportolók hollétével kapcsolatos információk begyűjtése, a kapcsolattartás a nemzetközi szövetségekkel. Az efféle feladatok most teljesen hivatalos jogkörként kerülnek át hozzánk, és ehhez kapcsolódóan emelkedett a költségvetésünk is 183 millió forintra. Ami nem azt jelenti, hogy jobban fizetnek, hanem elsősorban több munkát, amennyiben a jó 30 százalékos büdzséemelkedés több mintavételt is ró ránk, a tavalyi 900 után az idén 1100-at.”

Hozzátette: tevékenységükben alapvető változás, hogy a MACS-hoz fog tartozni a beteg sportolók gyógyászati mentességéről döntő TUE-bizottságok működtetése, ezentúl sokkal szigorúbb lesz a dokumentációs rész, s a beszámolók elkészítése.

„Ugyanez vonatkozik a fegyelmi bizottságra. Talán a legnagyobb változás, hogy olyan fegyelmi bizottságot kell működtetnünk, amely független. Mert továbbra se mi vagyunk az a szervezet, amely az ítéletet hozza, mert a szankció nem a doppingellenőrzés feladata, a független szakértői bizottság működtetése viszont mint HUNADO-nak a mi dolgunk. Ugyanígy feladatunk a pozitív doppingeredmények nyilvántartása, ami most hozzánk kerül át, ez eddig a szövetségeknek a dolga volt, ezt több-kevesebb sikerrel csinálták, többnyire nem jól.”

Az új helyzet felveti a kérdést: milyen viszonyban, jelesül függőségben lesz-e a MACS a Magyar Olimpiai Bizottsággal, vagy őrzi továbbra is a függetlenségét?

„Tekintettel arra, hogy az állam egy csomó állami feladatot átadott a MOB-nak, ezért ilyen értelemben a doppingellenőrzés is át fog kerülni a MOB fennhatósága alá. De azt nagyon szeretném hangsúlyozni, hogy mi továbbra is egy teljesen független szervezet maradunk, szakmailag függetlenek. Magyarul: mi nem fogunk a MOB alá tartozni, csupán technikai szempontból, amennyiben ő fog finanszírozni minket abból a forrásból, amelyet az állam átad neki. Hozzáteszem: nagyon szigorú WADA-előírás, hogy senki nem szólhat bele a független doppingellenőrző szervezet szakmai munkájába. A MOB nem adhat utasítást arra, hogy kit hogyan vizsgáljunk, nem mondhatja meg, hogyan, mire költhetjük el az állami mintavételre szánt pénzeket, így például azt sem, hogy az 1100 mintavétel esetében mondjuk 500-at ebben a sportágban vagy amabban végezzünk el. Természetes ugyanakkor, hogy tehet javaslatot, mi a tervezésnél úgy is csináljuk, hogy figyelembe vesszük a MOB kérését, hiszen mégiscsak ő a gazdája az olimpiai csapatnak, és nem sokkal London előtt elsősorban a bő olimpiai keretre, 600-800 sportolóra kell fókuszálni nekünk is. Vagyis a terveink és céljaink nagyon közel vannak egymáshoz, de függetlenségünket megtartjuk.”

A Magyar Antidopping Csoport eddigi tevékenységének méltánylását mutatja, hogy - túl a WADA dicsérő megnyilatkozásain - Tiszeker Ágnest a múlt év végén megválasztották a kelet-európai regionális doppingellenőrző szervezet, a CEADO élére, amellett a MACS ellenőreit meghívták a londoni olimpia közreműködőinek sorába.

„Reményeink szerint 20 kolléga fog dolgozni a 2012-es nyári játékokon, ez nagy elismerés, és nagyon komoly szakmai előrelépés nekünk is. Igyekszünk Magyarországnak a doppingellenőrzés terén is a hírnevét és tekintélyét minél magasabbra emelni” - nyilatkozta Tiszeker Ágnes.