Ott lehet az épek vb-jén az amputált futó

2011.03.25. 10:54
Oscar Pistorius 400 méteren egyéni csúcsot futott szerdán Pretoriában egy tartományi bajnokságban.

A dél-afrikai amputált lábú atléta 45.61-es idejével megfutotta a világbajnoki B-szintet, így szeptemberben ott lehet a dél-koreai Teguban.

"Fantasztikus érzés, hogy elértem azt az időt, amiről tudtam, hogy bennem van, és már jó ideje dolgozom érte” - mondta a verseny után.

A Blade Runner becenevű futónak 46.02 volt az eddigi legjobbja, tavaly futotta. Új legjobbja dél-afrikai csúcsot is jelent. Pistoriusnak az A-szint sem elérhetetlen, csupán hat századdal maradt el a 45.55-ös limitidőtől.

Pistorius mostani idejével a londoni olimpiára is nevezhetne, de a játékok atlétika versenyeire még nem kezdődött meg a kvalifikációs időszak. Ha tartja a formáját, és a szintek ugyanazok lesznek, mint a vébére, teljesülhet Pistorius álma. Jövőre ugyanabban az évben részt vehet az olimpiai és a paralimpiai játékokon is.

000 Hkg1651850

Atlétikában a B-szinttel egy országból egy számban csak egy sportoló indulhat, és csak akkor, ha az adott számban az országának nincs A-szintes versenyzője.

"Fő célom, hogy az épek 2011-es tegui világbajnokságán ott legyek, és a paralimpiai világkupa is fontos állomása a felkészülésemnek. Még másfél év van a londoni játékokig, addig le kell szegnem a fejem, és nyomni, ahogy csak tudom. Mindenkinek köszönöm, akik támogattak, és hittek benne, hogy lehet keresnivalóm a 2012-es londoni olimpián. Egy lépéssel most közelebb vagyok."

A karbonszálas lábprotéziseket használó sprinter már a 2008-as pekingi játékokon is részt vett volna, de a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) nem járult hozzá az induláshoz. Vizsgálatuk szerint a Pistorius által használt műlábak jogosulatlan előnyt adnak, mert velük a talajtól lényegesen nagyobb erőt kap vissza a futó, mint az ép lábú sportoló. A nemzetközi Sportdöntőbíróság végül rehabilitálta a sprintert , de már nem tudta teljesíteni az olimpiai szintet.