Phelps félhet, Biczó Bence a nyakában

2011.03.28. 22:03
A 18 éves pécsi úszó idén érettségizik, a hétvégén Cseh Lászlót megelőzve a világranglista harmadik helyére került 200 pillangón.

Tavaly augusztusban írta az egyik ismert amerikai szaklap, hogy a pillangózó Biczó Bence vethet véget a Phelps-korszaknak, a 17 éves pécsi úszó ugyanis hasonló időt ment, mint a tizennégyszeres amerikai olimpiai bajnok ennyi idősen.

Biczó egy éve ifjúsági olimpiát nyert, fejlődése töretlen, a hétvégi Budapest Bajnokságon 1:55.96-tal ért célba 200 pillangón, amivel a világranglista harmadik helyére került. (A rangsort a 26 éves Phelps vezeti, hatvankét századdal van a magyar előtt.) A Pekingben Phelps mögött második Cseh negyedik a rangsorban, Biczónál hét századdal teljesített gyengébben a Komjádiban, ezzel második lett.

Michael Phelps
Michael Phelps

„A helyén kell kezelni ezt az eredményt is, annyit állapítsunk meg, nem hat ránk negatívan a Phelps-ezés, nem szálltunk el magunktól, nem zökkentünk ki, nem zavarta meg a fejünket. Egy makrociklus végén volt ez a verseny, nagyon fontos azt is megjegyezni, hogy a tavalyinál több mint négy és fél másodperccel volt gyorsabb Bence. Ebben közrejátszik, hogy kicsit változtattunk azon a programon, amit tavaly végrehajtott: a fűzfői felnőtt felkészülés után edzőtáborban voltunk Dél-Afrikában, ahol tökéletes körülmények közt edzhettünk. Bence mellett van egy másik Bence is Pécsen, akivel egyidős, és egymást húzzák előre. Király Bence Szegedről jött, és nagyon jól úszik” – mondja Biczó edzője, Sántics Béla.

Nem volt teljesen elégedett tanítványa úszásával, mert egy másodperccel volt lassabb az első ötvenen, mint mikor a szingapúri ifjúsági olimpián élete eddigi legjobb idejét úszta.

„Örömteli, hogy az utolsó ötvenet jól bírta, mert Phelpsnél egy másodperccel volt jobb az utolsó hosszon. Emellett vannak még plusz tizedek, amiket meg lehet szerezni. Technikailag még előrébb juthatunk, ilyen például a delfinezés is. Sebességben is tudunk még fejlődni, a fordulóknál és a rajtnál is. Van még tehát tennivaló, azon leszünk, hogy Bence folyamatosan jobb legyen."

"Várjuk a tavaszi versenyeket, a Mare Nostrum három állomásán is elindulhatunk, mert azok jó visszajelzések lehetnek. Kijelöltünk még az év elején egy időt, amiről nem szeretnék beszélni, csak Bence ismeri és én, de azt gondolom, jól haladunk."

"Kicsit bezavar majd a felkészülésünkbe, hogy érettségizik, így az edzőtáborhoz egy héttel később csatlakozhatunk májusban. Ifikorú, az utolsó, öthetes makrociklust (az úszók felkészülését szakaszokra bontják, eltérő terheléseket kapnak) pedig megfelezi az ifi Eb Belgrádban - június végén, ahol el kell indulnunk -, így roppant rázós lesz a formaidőzítés a júliusi vb-re, a héten fogom kidolgozni, hogyan sikerülhet kétszer egymás után nagyot alkotni."

Biczó Bence
Biczó Bence

"Július közepén repülhetünk Sanghajba, és jöhet az összecsapás Phelpsszel, aki ugyan rendre mondja le az állóképességi számokat, de nagyon bízom benne, hogy a 200 pillangót meghagyja és ott lesz a rajtkövön. Versenyezhetnénk ugyanis egy jót végre” - magyarázta az egyetemi tanár Sántics, aki Széchy mellett tanulta a szakmát.

Biczó egyelőre nincs a MOB által kijelölt huszonhét fős londoni elitcsapatban – korábbi eredményei alapján ide nem kerülhetett be -, ennek megfelelően nem kap kiemelt juttatást, edzője mégsem panaszkodott, mert a felkészülésük így is zavartalan. Abban joggal bízhat, hogy sikeres szerepléssel hamarosan nagyobb állami ösztöndíjat küzdhet ki magának a szövetségtől.

Hogy mi várható Londonban, 2012 júliusában? „A ruhás korszak éveit egyszerűen kitöröltem, amikor azt néztem, ki lehet az ellenfél a jövőben. Nem reális ugyanis a csodadresszes időket beszámítani. Ennek alapján úgy szűrtem meg, hogy Phelps, a brazil Kaio - aki most a második a ranglistán -, valamint a dél-afrikai Le Clos lehet a riválisunk egy fiatal lengyel mellett. Természetesen Cseh Lacikával is számolok, akivel a hazai bajnokságon is jót versenyzünk majd.”