A halálzónában éjszakázik a magyar Himalája-expedíció

2011.04.06. 13:46

A Mount Everest társhegye, a 8516 méter magas Lhoce a következő célpontja az Erőss Zsolt részvételével pénteken a Himalájába induló magyar hegymászócsapatnak, mely a Magyarok a világ nyolcezresein program keretében immár a 11. nyolcezer méternél magasabb csúcsot tervezi meghódítani.

Mint a szerdai budapesti sajtótájékoztatón elhangzott, Kollár Lajos, Erőss Zsolt, Horváth Tibor, Mécs László és Gál László egy meredek, csúszós hófolyosón közelíti majd meg a világ negyedik legmagasabb csúcsát, mely alig néhány kilométerre található a Mount Everesttől. Szokásukhoz híven oxigénpalack és magashegyi teherhordók nélkül másznak, így különösen fontos az alapos felkészülés és a gondos akklimatizáció - emelték ki.

"Az úgynevezett halálzónában fogunk éjszakázni, ahol az emberi szervezet minden előzetes jel nélkül néhány óra alatt összeomolhat, így nagyon fontos a felkészülés" - ecsetelte a veszélyeket Mécs László. A szeles, csúszós és meredek terep technikai képzettséget, odafigyelést és jó dönétseket kíván meg - hangsúlyozta.

Kollár Lajos becslése szerint a csúcsot május 16-18 körül érhetik el, hazaérkezésük pedig június 6-án várható.

Mint mondta, velük tart majd egy kilencfős magyar trekkingcsapat is, melynek tagjai betekinthetnek az expedíció életébe. A trekkingesek a Mount Everest déli alaptáboráig tartanak a hegymászókkal (akik innen kiindulva másszák meg a Lhocét), és lehetőségük lesz egy 6200-as csúcs megmászására is.

Az expedícióval tart Erőss Zsolt, akit tavaly januárban a Magas-Tátrában lavinabaleset ért, és térdtől lefelé amputálni kellett jobb lábát. "Úgy érzem, hogy tavaly szépen tudott fejlődni a lábam, és ez azóta is tart. A rehabilitáció időszakát ugyanakkor lezártam, ez a túra már nem az. Remélem nem fogom hátráltatni a csapatot sőt, vissza tudok kerülni a húzóemberek közé" - mondta a Mount Everest első magyar meghódítója, aki egy újonnan kifejlesztett műlábbal vág neki a Lhocénak.

Mécs László beszámolója szerint egészen meglepő szponzoraik is akadtak: "Az autisták rajzait gyakran elárverezik; ilyen aukciók bevételéből támogatott minket egy autistákat segítő alapítvány, ezzel megmutatva, hogy bár maguk is segítségre szorulnak, ők is tudnak támogatni ügyeket. Ezért felviszünk a csúcsra egy autista fiatalember által rajzolt világtérképet" - mondta a hegymászó.

A Magyarok a világ nyolcezresein elnevezésű expedíciós sorozatot Kollár Lajos, Erőss Zsolt és Mécs László indította el a 2002-es sikeres Everest-mászás után azzal a céllal, hogy a világ 14 nyolcezer méternél magasabb hegycsúcsára jusson fel magyar hegymászó. A program keretében népszerűsítik a hegymászáshoz kapcsolódó életmód-sport értékeit is.