Overdose féltávig bírta a Haydock Parkban

2011.05.21. 16:27
A leggyorsabb magyar ló először versenyzett Angliában, nem nyert, de nem is okozott csalódást, mert versenyben volt a világ legjobb sprintereivel. Bő három hét múlva Ascotban bizonyíthat.

Overdose az 1000 méteres futam előtt favorit volt a bukmékereknél, a Times, a Sun, a Guardian is írt róla, de a szakértők szerint a hatéves pej mén jó oddszai elsősorban népszerűségének szóltak, nem a valós esélyeknek. A felvezetésnél szinte végig a magyar lovat mutatták (a tv-közvetítés kis híján az előző futam rajtjáról is lekésett miatta), klipet készítettek eddigi versenyeiről.

A 80 ezer font összdíjazású, Group II.-es besorolású versenyre Group I.-es, 10 fős mezőny jött össze, a júniusi, ascoti indulók közül sokan nézték ki ugyanezt a futamot felkészülés gyanánt.

A címvédő Kingsgate Native és Markab volt a 16 fokban, hűvös szélben rendezett futam két legnagyobb esélyese, Overdose mellett Borderlescott, Sole Power és Tangerine Trees emelkedett még ki a mezőnyből. A pálya nem sík, a Haydock Parkban a start után két kisebb emelkedő is van, Overdose korábban szinte mindig teljesen sík pályán futott.

Ismét is az az Andreas Suborics lovagolta, akivel eddigi legnagyobb sikereit érte el. Most nem volt problémája a rajtgéppel, nyugodt volt, talán túlságosan is: kapucnit kapott a fejére, másodikra be tudták állítani a helyére.

Jól rajtolt, a terv az volt, hogy nem megy el úgy az elején, mint máskor, de Suborics talán egy kicsit többet fogott bele a kelleténél; féltávig az első háromban futott, kétharmadig versenyben volt a győzelemért. Az utolsó 200 méterre kifulladt, elmerevedett, a mezőny közepén, a győztestől négy hosszal elmaradva, a hetedik helyen ért célba; Suborics az utolsó 100 méteren már nem is erőltette. A futamot Sole Power nyerte a címvédő Kingsgate Native és Prohibit előtt.

Résztulajdonosa, Mikóczy Zoltán a verseny után rendkívül csalódott volt, de azonnal közölte, nem adja fel. Overdose megmutatta, hogy a legjobbak közé tartozik, és a további 3 hetes angliai felkészülés elegendő lesz, hogy Ascotban az utolsó métereket is bírja, idézte a pannoniaoverdose.hu.

Overdose nincs csúcsformában, de ahogy azt a szakma várta: ha nem is nyer, de 2-3 hosszon belül kell maradnia, versenyben kell legyen a legnagyobb sprinterekkel. Június 14-én Ascotban - ahol nehezebb a pálya, meredekebb emelkedő van - ismét megpróbálhat igazán nagy versenyt nyerni.

Overdose: 17/15

Overdose első 12 versenyét megnyerte, majd súlyos, pályafutását veszélyeztető sérülést szenvedett 2009-ben. Miután felépült a savós patairha-gyulladásból, 2010 augusztusában - 14 veretlen futás után - kikapott Baden-Badenben. Azóta április 17-én, a németországi Hoppegartenben versenyzett először, ahol ismét régi önmagát mutatta: meggyőző stílusban futva, új pályacsúccsal győzött.