Contadort segítheti az új doppingszabály?

2011.06.15. 12:39

A jövő héten a Nemzetközi Doppinügynökség (WADA) képviselői tárgyalnak a klenbuterolra vonatkozó doppingszabályok megváltoztatásáról. A hatályban lévő szabályozás szerint nincs küszöbértéke a klenbuterolnak, ha minimális mennyiségben is jelen van a sportoló szervezetében, automatikusan kétéves eltiltás járna érte.

A gyakorlat nem ezt igazolta, a legnevesebb klenbuterollal megbukott sportoló, Alberto Contador lassan egy éve versenyez és nyer, szankciók nélkül. A Spanyol Kerékpáros Szövetség felmentette, mert elfogadta a háromszoros Tour de France-győztes érvelését, miszerint tudta nélkül, szennyezett marhahússal került a szervezetébe a dopping.Contador ügyét augusztusban tárgyalja majd a Sportdöntőbíróság, ha megváltozik a klenbuterolra vonatkozó szabály, ügyvédjei újabb érvet találhanak a felmentése mellett. A kerékpáros szervezetében minimális, 50 pikogramm mennyiségű klenbuterolt találtak tavaly júliusban.

Hasonlóan védekezett Dimitrij Ovtscharov is, a német pingpongos azt állította, hogy egy kínai versenyen evett szennyezett húsból. Legutóbb öt mexikói futballistánál mutattak ki klenbuterolt , ők is ételre hivatkoztak, esetükben azonban a B-próba negatív lett, így nem tiltották el őket.

A klenbuterolt szarvasmarhák és sertések tápjába keverik, hogy a zsírégető hatásával jobb húsminőséget érjenek el, és hamarabb kerüljenek az állatok vágósúlyba. Az Európai Unió területén tilos, de Dél-Amerikában és Ázsiában széles körben alkalmazzák. Ezeken a területeken valóban megvan az esélye, hogy egy sportoló hússal jutassa a szervezetébe a klenbuterolt.

"A doppinggal szennyezett hústól való félelemben semmi új nincs. Korábban a tesztoszteronnal, most pedig a klenbuterollal nézünk szembe. Néhány országban valóban megvan a kockázata a klenbuterolos húsnak, legalábbis a szakirodalomban ez áll” - mondta Olivier Rabin, a WADA tudományos igazgatója.

A WADA konfereciáján akár küszöbértéket is megállapíthatnak, így csak egy bizonyos mennyiség felett minősülne doppingszernek. Rabin azt nyilatkozta az AP-nek, hogy csak az egyik megoldás. “Mondhatjuk azt is, legyen egy olyan érték, ami felett doppingnak minősül, de legyen egy olyan alacsonyabb érték is, amelyiknél további vizsgálatokat kell elrendelni, ahol a sportoló múltbeli és jövőbeni eredményeit figyelnék. Nagyon kevés klenbuterol-ügy van, nem tartom lehetetlennek, hogy mindegyiket egyedi módon kezeljük”.

A WADA csak szeptemberben fogadhat el bármilyen változtatást, de ajánlást már a jövő héten kiadhat a laboratóriumainak. Szakértők szerint hivatalosan legkorábban 2013-ban