Bezzeg Nándor az első magyar dartsprofi

2011.06.16. 13:46
A hatszoros bajnokot a csak profikkal foglalkozó Unicorn támogatja.

Bezzeg Nándor május elsején két évre szóló szerződést kötött a Unicornnal, a világ első számú dartsmárkájával. A cég a sportág legnagyobbjaival dolgozik, többek között Phil Taylorral, Raymond van Barnevelddel is szerződésben áll, Kelet-Európából a magyar dartsos az első támogatottjuk.

A Unicorn csak profikkal foglalkozik, négy különböző szerződéssel dolgozik. Bezzeg természetesen a negyedik szinten kezd, ha jól teljesít, a 3. szintre emelik, de ehhez stabil, állandó, felépített teljesítmény kell. A szerződést évente értékelik, csak etikátlan magatartásnál bontják fel.

A cég minden versenyzője PDC-tag (Professional Darts Corporation, a sportág csúcsszervezete) kell, hogy legyen, ott is kell versenyeznie. Bezzegé a PDC évente osztott 128 pro tour szabadkártyájának egyike, Kelet-Európából ő az egyetlen, plusz legyőzött több Unicorn-játékost: ez mind erősítette a szerződéskötési hajlandóságot.

A profi státusz azt jelenti, hogy a Unicorn minden eszközt megad Bezzegnek (ruházat, dárdák), de nem utaztatja, (eggyel nagyobb szerződésnél már fogja). A magyar dartsos jutalékrendszerben (kap az ősztől világszerte forgalmazott Bezzeg Nándor-os eladásokból: mezek, tollak, dárdák, stb.), és éves értékelésű teljesítményrendszerben van, ez a PDC-ranglista alapján történik.

A szerződés most még inkább továbblépési lehetőség, mint pénzforrás, Bezzeg megtartja anyagbeszerzői állását. Ősszel, holland, német, spanyol ranglistaversenyekre megy, erre magánszponzorai utaztatják. Mostantól gyakrabban kijut az ilyenekre, a világranglistán százon kívülről vág neki, mert a vb-pontjai már kiestek.

A három nagy közül a Unicorn a legnagyobb

A Unicornt a magyar származású Frank Löwy alapította az 1920-as években, az addigi fa helyett fémből gyártott dárdákat. Ma dédunokája, Richard az igazgató. A sportágban három nagy cég van, a Winmau és a Harrows a két másik, a Unicornt a Novopart Kft. hozta össze Bezzeggel.

Magyarországon 500-1000 ember dartsozik szervezetten, versenyszerűen. A rendszerváltással jött be igazán, nincs múltja, kultúrája, komoly siker, hogy innen ki tudott emelkedni egy profi. Angliában százezrek játsszák, de volt már milliós nevezésű amatőrtorna is.