50 milliárdból gazdálkodhat a magyar sport

2011.06.30. 18:34

Európában egyedülálló adótámogatási rendszert dolgoztak ki, ami éves szinten 20 milliárd forintnyi többletforrást hoz a magyar sportnak - jelentette ki Kaposváron az Országgyűlés sport- és turizmusbizottságának elnöke, Bánki Erik.

A hétfőn megszavazott törvény az öt látványsportra, a labdarúgásra, a kosárlabdára, a kézilabdára, a vízilabdára és a jégkorongra vonatkozik. A támogatás egyebek között utánpótlás-nevelésre és infrastruktúra-fejlesztésre fordítható.

Egyenesbe jöhet és a méltó helyére kerülhet a magyar sport - hangzott el a csütörtöki, kaposvári fórumon, amelyen a társaságiadó-kedvezményről szóló törvény került a középpontba.

"Addig, amíg 2010-ben 16,7 milliárd szerepelt sporttámogatásban, addig 2011-ben ez 27,5 milliárdra emelkedett. - mondta Bánki Erik. - Ehhez jön még hozzá a társasági adó, így közel 50 milliárd forintból gazdálkodhat a magyar sport. Az a cél, hogy alakuljon ki a sportgazdaság

Magyarországon, ami az elmúlt húsz évben nem történt meg. A cégek átlátható gazdálkodással rendelkezzenek, és szűnjenek meg azok a színlelt szerződések, amelyek napjainkban borzolják a kedélyeket. Mindenki legális szerződésekkel, tiszta viszonyok között gazdálkodjon."
A fideszes politikus hozzátette: akár öt év elég lehet ahhoz, hogy a profi csapatok a szponzori támogatásokból, a jegybevételből, a közvetítési jogokból és az ajándéktárgyak értékesítéséből eltartsák majd magukat Magyarországon - úgy, mint Európa jó pár országában.

A fórumon elhangzott, hogy azok a sportágak sem kerülhetnek bajba, amelyek nem kerültek be ebbe a rendszerbe.

"A Magyar Olimpiai Bizottság - a jövőben egyetlen sportban működő köztestületként - mindenkire szeretne odafigyelni" - hangsúlyozta Molnár Zoltán MOB-főtitkár.

A sportvezetők sokat várnak az új sporttörvénytől is, amelyről a Nemzeti Erőforrás Minisztérium helyettes államtitkára, Szekeres Pál beszélt. A remények szerint az egycsatornás finanszírozási rendszer egyszerű lesz és átlátható.