Ötmilliót bukott egy másodpercen a kenyai

2011.07.06. 13:25
Nicholas Manza Kamakaya pályacsúccsal nyerte a Gold Coast maratont, de ha egy másodperccel gyorsabb, megkaphatta volna a 27 ezer dolláros különdíjat is.

Az ausztrál versenyen Kamakaya az utolsó öt kilométert egyedül futotta, akkor rázta le magáról Albert Kiplagat Matebort. A kenyai nem engedhetett ki, vetélytársa végig a nyomában volt, de annyira azért távol, hogy ne kényszerítse sprintre Kamakayát.

A győztes az utolsó métereken, ahogy a versenyről készült felvételen látszik (30:40-től), ünnepelt egy kicsit, az az egy másodperc ezen is múlhatott. Érdekes, hogy a verseny honlapján Kamakaya idejét 2:09:59-re írják, amivel elvihette volna a nyereményt.

Kamakaya nem volt letört, élete első komoly győzelmét szerezte ezen távon: "Nagyon különleges ez nekem, először vagyok Ausztráliában, és elégedett vagyok azzal is, hogy pályacsúcsot futottam.” A győzelméért 10 ezer dollárt kapott.  

A korábbi rekord 22 éve tartotta magát, Kamakayának reális esélye volt 2:10-en belülre kerülni. Tud annyit, 2009-ben, amikor egyéni csúcsot futott Pekingben, 2:08:42-vel ért célba. Mostani idejénél már idén is futott jobbat, a Los Angeles Maratonon.

A nőknél is kevésen múlott, hogy elvigyék a 2:30-on belüli eredményért járó különdíjat: az etióp Goitetom Haftu Tesema nyolc másodperccel maradt el a limittől.