350 vitorlázót mentettek ki a Balatonból

2011.07.15. 09:06
Megfeszített erővel, folyamatosan mentik a vízi rendőrök és vízi mentők a viharos szélben bajba jutott vitorlásversenyzőket a Kékszalagon csütörtök este óta. A tóban még péntek reggel is több tucatnyi zátonyra futott, felborult vagy nádasban rekedt vitorlás van.

A Kékszalagon 589 hajó indult, összesen több mint 3500 fős legénységgel, és péntek reggel nyolc óra körül, azaz 23 órával a rajt után több mint 200 már célba ért. A versenyt mintegy 160 hajó adta fel, ezeknek a hajóknak a nagy része saját erejéből jutott el valamelyik balatoni kikötőbe.

Mintegy 150 hajó külső segítséget igényelt, úgy 350 főt mentettek ki a sérült hajókról, melyek részben horgonyon állva vagy elsüllyedve, vagy éppen törött árboccal jelenleg is a Balatonban vannak; részben a legközelebbi kikötőbe vontatták őket.

Horváth László, a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság vezetője szerint a legfontosabb, hogy a jelenlegi adatok szerint éjszaka egy ember sem tűnt el a vízben, és komolyabb személyi sérülés sem történt.

Bagyó Sándor, a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata közölte: jelentős anyagi károk keletkeztek, és egy emberük könnyebben megsérült. Keresik a megoldást, hogyan tudnák leváltani a rendkívül kimerült vízi mentőket. "Eszközt, vagyis hajót menteni egyelőre képtelenség, az emberek megmentésére lehet csak egyelőre koncentrálni". Becslése szerint mindegy 30-40 vitorlás futott zátonyra, borult fel, merült el, vagy sodródott nádasba csütörtök este óta.

Tar Mihály, a vízi mentők szóvivője arról számolt be, hogy a munkákba bekapcsolódott önkéntesekkel együtt 10 hajóval végzik a mentést, és a Kékszalag rendezői motorosai is folyamatosan dolgoznak. Nagy hatékonysággal tudták bevetni a Rupert gyorsasági mentőhajót, amelyben azonban jelentős anyagi károk keletkeztek, egy másik mentőhajó motorja pedig totálkáros lett.

A szél csütörtök délután valamivel 18 óra előtt erősödött fel úgy, hogy másodfokú viharjelzést kellett életbe léptetni. Jelenleg még mindig 60-70 kilométeres a szélsebesség.

A 43. Kékszalagot (tizedszer) Litkey Farkas nyerte, aki Lisa nevű hajójával 12 óra 23 perc alatt tette meg a légvonalban 145 km-es távot, és már csütörtök este elérte a balatonfüredi célt.

Európa legrégebbi és leghosszabb távú tókerülő versenye szombat reggel 9 óráig tart.