Kékszalag: helikopterrel kutatják a hajókat

2011.07.15. 13:30 Módosítva: 2011.07.15. 20:34
A Kékszalag Balaton-kerülő vitorlásversenyen az 588 induló hajóból pénteken délig 320 teljesítette a távot és ért vissza Balatonfüredre, még mintegy 10-15 hajó van versenyben. Összeségében több, mint 100 hajó és legénysége (körülbelül 300 vitorlázó) kapott segítséget a mentőegységektől az egyszerű kikötőbe segítéstől a vízből mentésig.

Délutánra 30-40 kilométer/órára csökkent a szél sebessége a Balatonnál, és további enyhülés várható. Reggel óta nincs a vízirendészetnek tudomása bajba került emberekről, viszont sokan kértek segítséget az előző éjszaka elveszett hajóik megkereséséhez.

A vízirendészet járőrei a legtöbb felborult, homokpadra, nádasba sodródott, gazdátlan vitorlást Fonyód, Balatonfenyves, Balatonmáriafürdő környékén látták.

A szombat reggel véget érő Kékszalag verseny vitorlázóinak zöme célba ért, vagy az előző este feltámadt és egész éjszaka tartó viharos szélben feladta a küzdelmet, így a vízirendőrök nyugodt éjszakára számítanak.

A Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata szintén arról számolt be, hogy pénteken közvetlen személyi mentésre már nem volt szükség a Balatonon. Csak azokat kellett partra segíteni, akik a feltámadt erős szélben korábban bajba kerültek, de technikai okok – például zátonyra futás – miatt a hajóikon maradtak.

A vízimentők szerint a Kékszalag tókerülő vitorlásverseny megfelelő biztosításának és kidolgozott mentési tervének is köszönhető, hogy sem eltűnés, sem jelentős sérülés nem történt a nagyszabású rendezvényen.

Bagyó Sándor, a szervezet vezetője hangsúlyozta: nem volt extrém az időjárás, és a szélerősség is mindvégig "vitorlázhatónak" bizonyult a felkészült versenyzők számára. "Bebizonyosodott, kellenek a Balatonnak az ilyen rendezvények, és mi is kellünk a Balatonnak" - tette hozzá.

A Kékszalagon elinduló 588 hajó jelentős része már befutott a célba, de a péntekre virradó éjszakai mentések után vízen maradt hajók megkeresése és kivontatása még pénteken is adott feladatot a balatoni vízirendőröknek. A munkába rendőrségi helikopter is bekapcsolódott - tájékoztatott a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószolgálata.

A csütörtök estére felerősödő szél miatt a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság munkatársai tíz egységgel péntek hajnalig mentettek. A kedvezőtlen időjárás főként a tó nyugati medencéjét érintette, a Balatonmáriafürdőnél mért legerősebb széllökés 79,2 kilométer/órás volt.

Életveszélyes helyzet nem alakult ki, egy vízimentő keze sérült meg könnyebben, a hajókban keletkezett anyagi károk viszont jelentősek. Az esti, éjszakai vihar Badacsony, Szigliget, Balatonmáriafürdő, Fonyód térségében érte a verseny résztvevőit.

A mentési munkákban dolgozó vízirendőrök, vízimentők és rendezői motorosok elsődleges feladatnak az életmentést tekintették - összesen csaknem háromszáz embert mentettek ki -, az értékmentés csak ezután következhet.

A több mint 3500 résztvevővel csütörtök reggel rajtoló Balaton-kerülő, 48 órás vitorlásversenyen több hajó zátonyra futott, felborult, elsüllyedt, a nádasba sodródott, vagy lehorgonyozva vesztegel valahol, ezeket a vitorlásokat kell a kimenteni a Balatonból. Jó néhány hajót nem kellett vontatni, hanem csak bekísérni valamelyik kikötőbe.

Dulin Jenő és csapata is többszörös bajnok hajójuk elhagyására kényszerült, illetve a háromszoros Kékszalag-győztes Tuss Miklós is hajómentésre vár törött árboccal, horgonyon állva. A nyolc-tíz motorosból álló pásztázó mentőflotta az éjszakában is megtalált és kimentett a hullámok közül jónéhány, hajóról vízbe esett, és mindenkitől távol a viharos vízen lebegő embert, írja a kekszalag.hu.

A verseny elhalasztása nem jött számításba, hiszen mindenki a saját szakmai tudása és felelőssége alapján versenyzett, a vihar a Balatonon nem nevezhető extrémnek, és az előrejelzés szerint készülni lehetett rá.

Horváth László alezredes, a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság vezetője elmondta: csütörtökön délután 4 órától fokozatosan és erőteljesen nőtt a szél, este már viharos erejű volt a tó nyugati medencéjében. "A szél átlagos ereje 55-65 kilométeres volt, ami még viharosnak mondható. Rengeteg embert, sok hajót szedtünk ki a vízből".

A jelenleg még mentendő hajókat és embereket a fonyódi kikötőbe igyekeznek bevinni, ám a mentést nehezíti, hogy Fonyód térségében pénteken délben is még 65 kilométeres szelet mértek. Nem csupán a Kékszalag résztvevőit kellett menteni, sok más hajó is kint volt este a vízen, azok közül is jó néhány bajba került. Mint mondta: ilyenkor sok a vízen a nézőhajó is.

Bagyó Sándor, a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának vezetője elmondta, egy munkatársuk megsérült, a sodródó kötél megégette a kezét, de csak könnyebb sérülése van.

A verseny szombat reggel kilenc óráig tart. Van olyan hajó, amelyik horgonyon állva várja a szél csendesülését és úgy tervezi, folytatja útját. Mivel nem kötöttek ki a parthoz és külső segítséget sem vettek igénybe, a versenyt érvényesen teljesíthetik, írja a kekszalag.hu.

Európa legrégebbi és leghosszabb, légvonalban 145 km-es tókerülő versenyén elsőként ismét (mát tizedszer) Litkey Farkas ért célba, a Lisa nevű hajóval. Második Rauschenberger Miklós a Principessával,  harmadik Király Zsolt a Sponsor Wanteddel, negyedik a Soponyai Géza vezette Infiniti Mediacontact Avatar, ötödik Pomucz Tamás a Capella nevű vitorlással, hatodik Cittel Lajos lett a Siroccóval még csütörtök este.

Az idei viharos Kékszalagon több hajó ért célba, mint a tavalyi, szélcsendes, árvaszúnyog-invázióval sújtott versenyen.