A búvárúszás legnagyobb világbajnoksága következik

2011.07.26. 11:06

Július 30-án megkezdődik Magyarország idei egyik legnagyobb sporteseménye, a 16. uszonyos és búvárúszó világbajnokság, amelynek Hódmezővásárhely ad otthont. A világverseny keddi sajtótájékoztatóján a szervezők elmondták, hogy 31 ország közel 350 versenyzője adta le nevezését, ez azt jelenti, hogy ebben a sportágban ilyen méretű világbajnokságot még nem rendeztek.

Dr. Nyíri Iván, a Magyar Búvár Szakszövetség elnöke elmondta, hogy remélik, a lelátók is megtelnek majd a Gyarmati Dezső Sportuszodában. „A jó szereplés szinte kötelező. Több világbajnokunk és világcsúcstartónk van, így úgy gondolom, hogy négy magyar érem megszerzése reális cél lehet. Nagyon köszönjük Hódmezővásárhely önkormányzatának azt a támogatást, és segítséget, amelyet a szövetségünk megkapott a várostól” – mondta a sportvezető, aki a Búvár Világszövetség (CMAS) alelnöke is egyben.

A világbajnokságra a nyugdíjasoknak és diákoknak ingyenes lesz a belépés. A délelőtti belépő egyébként 500, a délutáni 1000, a napijegy 1200 forintba kerül. A teljes világbajnokságra szóló bérletet 5000 forintért lehet megvásárolni.

A magyar színeket a férfiaktól tizenegy versenyző képviseli, míg a nőknél tizenhárman kvalifikálták magukat a vb-re.

A Magyar Búvár Szakszövetség idén egyszer már jól vizsgázott: Miskolc adott otthont a sportág junior Európa-bajnokságának, ahol a mieink Négy arany-, öt ezüst- és egy bronzérmet szerzetek.

A világbajnokság uszodai számait július 30-tól augusztus 3-ig bonyolítják le a Gyarmati Dezső Sportuszodában, 4-től 6-ig pedig a szegedi Maty-éri evezős és kajak-kenu pályán a hosszú távú versenyekre kerül sor.

A 24 fős magyar válogatott:

Férfiak: Bacher Barnabás, Balog Gábor, Danyi Gábor, Dimák Dávid, Kanyó Dénes, Keresztes Mátyás, Kosara Géza, Kövy Bence, Németh Dávid, Szenes Mátyás, Vilhelm Szilárd.

Nők: Debreczeni Hajnalka, Gurisatti Lilla, Kanizsai Lilla Károlyi Csilla, Kovács Zsófia, Lábodi Laura, Nagy Dorottya, Ócsai Dorottya, Senánszky Flóra, Senánszky Petra, Stier Lilla, Szabó Lujza, Székely Lilla.