Aradon lesz rali ob következő futama

2011.08.04. 12:47

Pénteken és szombaton erdélyi pályákon bonyolítják le a hat állomásból álló magyar ralibajnokság utolsó előtti, ötödik futamát, amelyen csaknem száz pilóta és navigátora küzd meg egymással, a technikával és a kilométerekkel.

A versengés két fordulóval a zárás előtt hallatlanul kiélezett, az éllovas Kazár Miklós mindössze három ponttal előzi meg a bajnoki címvédő Aschenbrenner Györgyöt és nyolccal Herczig Norbertet, de még a negyedik helyezett ifj. Tóth János is csak 19-cel marad el az elsőtől. Tekintettel arra, hogy az első helyezésért húsz pont jár és még a másodikért is 15, egy esetleges siker, vagy bukás alaposan felboríthatja a sorrendet. Márpedig a pályák nem ígérkeznek könnyűnek az Arad-ralin.

„Kissé a szombathelyi murvás utakra emlékeztetnek az utak, nem lesz könnyű, de mindent megpróbálunk majd, hogy ismét sikeresek legyünk - mondta az MTI-nek a Mitsubishi Lancert irányító Aschenbrenner. - Az autó jó, a többit majd meglátjuk a helyszínen.”

„Érdekesnek ígérkezik a verseny, hiszen a pályákat nem ismerjük” - fogalmazott Herczig Norbert, aki egy Skoda Fabia S2000-essel indul. Hasonló véleményen volt a Peugeot 207 S2000-est irányító, hétszeres abszolút bajnok ifj. Tóth is.

„Nem sokat tudunk az utakról, így azután izgalmas versenyre van kilátás. Csak belső kamerás felvételeket láttunk, ezek alapján nem fogunk unatkozni. Technikás, helyenként pedig nagyon gyors pályák várnak ránk, engem a veszprémi és a szombathelyi gyorsasági szakaszokra emlékeztetnek. Más kérdés, nálunk nem akad példa arra, hogy egy szakaszon belül keresztülmegyünk egy hegyen, ez új kihívást jelent.”

Az Arad-rali, melynek útvonala többek között olyan történelmi helyszínt is érint mint Lippa, péntek este 18:30-tól a városban egy 2 km-es úgynevezett szuperspeciális versennyel kezdődik, majd szombaton (rajt: 7 ó) további tíz mért szakaszt bonyolítanak le. A viadal teljes távja 482,1 km, a gyorsaságiké pedig 125,2 km. A száguldás várhatóan szombaton este nyolc óra körül fejeződik be.

A kiegyenlített erőviszonyokat jelzi, hogy az idén lebonyolított négy versenyt négy különböző pilóta nyerte meg: a nyitóviadalon, Egerben Bútor Róbert győzött, a miskolci száguldáson Aschenbrenner György, a Bükfürdő-ralin Kazár Miklós, végül legutóbb, Veszprémben Herczig Norbert diadalmaskodott.

A pontverseny élcsoportja az ötödik verseny előtt

1. Kazár Miklós (Mitsubishi Lancer EVO) 53 pont

2. Aschenbrenner György (Mitsubishi Lancer EVO) 50

3. Herczig Norbert (Skoda Fabia S2000) 45

4. ifj. Tóth János (Peugeot 207 S2000) 34

5. Bútor Róbert (Peugeot 207 S2000) 28

6. Elek István (Mitsubishi Lancer EVO) 23

Az ob a szeptember 9. és 11. között esedékes nemzetközi Mecsek-ralival fejeződik be.