Nincs előny, amit magyar nem bukhat el

2011.08.05. 09:13

A magyar vízilabda-válogatott négygólos előnyről - nyolcszor jutott el odáig - kapott ki a világbajnokság elődöntőjében a szerbektől. A csapatot már mindenki győztesnek hitte, a szerbeket kivéve, újra igazolódott a közhely: “a meccsnek akkor van vége, amikor lefújják”.

Kemény Dénes egy korábbi, háromgólos vezetésről elbukott meccs után a magyar néplélekkel magyarázta, hogy miért nem tudták nyerő helyzetben érvényesíteni a fölényt. Abban nem vagyunk biztosak, hogy speciálisan magyar problémáról van szó - Milan is veszített 3-0-ról BL-döntőt -, de kétségtelen, a hazai sporttörténetben nem egy példát találunk a nagy bukásra.

Az egyik legfájóbb vereségét a női kézilabda-válogatott szenvedte el a 2000-es sydney-i olimpiai döntőben. A csapat az első félidőben még kétgólos hátrányban volt Dániával szemben, de a 42. percre klasszis játékkal 23-17-re vezetett. A dánok mégsem roppantak meg, sőt a magyarok estek ki egyik-percről a másikra a játékból. Kilenc perc alatt hat gólt kaptak, és egyet sem tudtak lőni. A válogatott teljesen lebénült, a meccsüket megmentő dánok pszichikai fölénybe kerültek, ők már nem hibáztak, és 31-27-re megnyerték az olimpiai döntőt.

A kézilabdásnők három évvel később is óriásit buktak, nagyon hasonló körülmények között kaptak ki a világbajnokság döntőjében a franciáktól. A félidőben már három góllal vezettek, de az előny csak tovább nőtt, az 53. percben 25-17, két perccel később 26-20 volt az eredmény.

A magyar csapatnak ekkora fórt még akkor is meg kellett volna őriznie, ha egyetlen gólt sem dob, egyszerűen csak járatniuk kellett volna a labdát, hogy minél kevesebb támadóidőhöz jusson az ellenfél.

A csapat viszont a kapkodás és a vitatható bírói ítéletek miatt nem tudta ezt megtenni, ugyan még tíz másodperccel a vége előtt is vezettek a magyarok 28-27-re, (közben egy szabályos gólt is elvettek Görbicz Anitától), de az utolsó másodpercekben a franciák hetest dobhattak, és éltek is a lehetőséggel. A hosszabbításra már nem tudták összekapni magukat a magyarok, 32-29-re kikaptak.

Tavaly a futsalválogatott veszített drámai körülmények között az Európa-bajnokságon. A Papp László Sportarénában a csehekkel játszottak, a legjobb nyolc közé jutáshoz már a döntetlen is jó volt. A meccs remekül kezdődött, félidőben 2-0-ra vezetett a válogatott, és a térfélcsere után is még két gólt lőttek, míg a csehek egyet sem, pedig már a kapust is mezőnyben játszatták, hogy feljöjjenek. 4-0 volt az állás ide.

A 26. percben belőtték az első góljukat, majd 11 perc alatt még négyet szereztek, és már 5-4-re ők mentek. Az utolsó, 40. percben Gyurcsányi még egyenlített, de 19 másodperccel a vége előtt a csehek is betaláltak, 6-5-re nyertek, a magyarok kiestek.

A kajakos Kammerer Zoltán és Kucsera Gábor a pekingi olimpiai döntőben adott el hatalmas, kéthajónyi vezetést.

Ellenpéldák

Az 1988-as olimpia karddöntőjében a magyarok 4-8-as hátrányból verték a szovjeteket. A 87-es öttusa világbajnokságon borzasztó lovaglás után a csapat az utolsó helyről nyerte meg a versenyt. A 2009-es úszó-vb-n Gyurta tüntetett el az utolsó ötven méteren egy testhossz hátrányt.