Magyarország rendezné jövőre a Győztesek Versenyét

2011.08.09. 16:22

Magyarország szívesen megrendezné jövőre a daganatos betegségekből felgyógyult gyerekeknek szervezett Győztesek Versenyét, amelyen idén nagy magyar siker született, de nem biztos, hogy az Együtt a Daganatos Gyerekekért Alapítvány elő tudja teremteni a szükséges legkevesebb 100 millió forintot - mondta az MTI-nek a szervezet munkatársa kedden.

A Moszkvában megrendezett II. Győztesek Versenyéről a magyar gyerekek hozták el a legtöbb érmet, a megmérettetésen összesen kilenc ország daganatos betegségekből felgyógyult gyerekei vettek részt.

A magyar válogatott 18 arany, hat ezüst és kilenc bronzéremmel gazdagodott. A résztvevő országok 30 - az oroszok még ennél is több - gyereket nevezhettek a versenyre. Ennek ellenére nem volt olyan eredményhirdetés, amelyen a dobogón ne állt volna magyar gyerek - emlékeztetett az Együtt a Daganatos Gyerekekért Alapítvány keddi beszámolóján.

A 7-16 éves korosztály fiataljai három korcsoportban, hat sportágban - fociban, asztaliteniszben, úszásban, futásban, lövészetben és sakkban - mérték össze erejüket. „Bár nehéz volt előteremteni az utazáshoz szükséges négy és fél millió forintot, de végül a nagylelkű adományozók, szponzorok és a Nemzeti Erőforrás Minisztérium támogatásával sikerült kijutnunk a rendkívül színvonalas versenyre. Öröm volt látni azt, hogy ezek a gyerekek, akik a betegségükkel való küzdelemből már győztesként kerültek ki, milyen hihetetlen erőbedobással és lelkesedéssel versenyeznek” - mondta el Bakó Katalin, a szervezet egyik alapítója.

Magyarország szívesen átvenné jövőre a sportesemény rendezését, de ehhez nagyon komoly támogatásra lenne szükség - mutatott rá Sára Kinga, az alapítvány jogásza. Elmondta, nagy összefogás kellene ahhoz, hogy Magyarország ilyen eseményt rendezhessen. Mivel Oroszország a rendezvény és a résztvevők összes költségét fedezte az utazáson kívül, ezért az alapítvány több mint 100 millió forint költséggel számol. „Nem reménytelen, de egy év alatt nem valószínű, hogy meg tudnánk szervezni egy ilyen nagyszabású, közel 600 résztvevőt számláló versenyt” - vélekedett Sára Kinga.

Czene Attila sportért felelős államtitkár gratulált a gyereknek, méltatta erejüket és kitartásukat és megköszönte, hogy ezzel a kiemelkedő teljesítménnyel öregbítették az ország hírnevét.

Az Együtt a Daganatos Gyerekekért Alapítvány 1999 óta működik, és azzal a céllal alakult, hogy segítse a Magyar Gyermekonkológiai Hálózat munkáját, valamint a Tűzoltó utcai Gyermekklinikán kezelt súlyos daganatos, leukémiás betegségben szenvedő gyermekek gyógyítását. Az elmúlt tizenkét év alatt elérték, hogy az ország összes onkológiai osztályával kapcsolatban lehessenek, és a segítenek a gyerekek rehabilitációjában.