Még háromszor műtik Erdély tornászikonját

2011.08.10. 10:22

Terjedelmes cikket közöl az erdélyi Háromszék című napilap Szabó Katalinnal, a négyszeres olimpiai bajnok tornásszal.

Az 1984-es Los Angeles-i olimpián nyerte mind a négy aranyát, később edzősködött, mivel sem a magyar, sem a román tornának nem volt szüksége rá – pedig a tanítványa, Olaru világbajnok lett -, Franciaországba ment.

Chamalliers-ben telepedett le férjével, az aradi Tamás Krisztiánnal, két gyereket nevelnek.

Szabó a lapnak elmondta, egyszer már műtötték a gerincét, és még háromszor fogják, a sérve nehezen gyógyul.

Szülőhelyén, Zágonban óvodát neveztek el róla, Sepsiszentgyörgyön sportcsarnokot. 44 éves, és biztosan hazatér majd.

„A fiaim jövője egyenesbe kerül, hazatérünk a férjemmel. Akkor pótolom azokat az éveket, melyeket a torna miatt gyerekkoromban kihagyni kényszerültem. Itt, a zágoni temetőben nyugszanak szüleim, itt, Zágonban érzem igazán otthon magam.”

Az Indexnek így elevenítette fel, milyen megpróbáltatásokban volt része: „Minden egyes aranyért egy autót ígértek, én nem kaptam semmit. Ötvenezer lejt ígértek egy aranyért, én nem kaptam semmit. Magyarázatot nem várhattam, mert esetleg még rosszabbul járok, de egy gyereknek, aki magyar, miért is magyarázták volna el. Később is sok megaláztatásban volt részem. Nem tettek be a csapatba a nagy versenyek előtt, csak amikor látták, hogy nélkülem nem megy, hogy velem könnyebb lesz jól szerepelnie a csapatnak, akkor az utolsó pillanatban szóltak. Én pedig már sohasem lehettem olyan jó, mint Los Angelesben, mert a központi felkészülésből kimaradtam.”

Emellett önkényesen Ecaterinának keresztelték el, és a korosztályos korhatárok miatt többször megváltoztatták a születési dátumát is.