Szétlőtték a női maraton rajtját a vb-n

2011.08.27. 04:53

A tegui atlétikai világbajnokság vicces jelenettel indult. Az első versenyszám, a női maraton rajtjánál - a táv hossza miatt semmiképpen sem indokoltan - kiugrott valaki. Majd egy pisztolylövésre a rajtvonalhoz éppen csak visszasétáló mezőny zavarodottan megfordult, és futni kezdett.

A második rajtnál már minden rendben volt. Lassú kezdés után két erősebb öt kilométert futott a mezőny, a japán Norita igyekezett gyorsabb tempót diktálni, de amikor az etiópok álltak az élre, rendre visszeesett az iram. Emiatt, a maratonokon szokatlan módon egy 25-30 fős boly haladt az élen 30 kilométerig. Innen azonban átvették a kenyaik az irányítást, és szétzilálták a mezőnyt. Az iramváltásra csak az etióp Kebede tudott reagálni, de néhány kilométer után ő is leszakadt. Az élen Kiplagat diktált egyre gyorsabb tempót, pedig még az egyik frissítőállomáson el is bukott. Mögötte Jeptoo és Cheriop haladt. A célban is ez maradt a sorrend, Kiplagat 2:28:43-mal győzött, bár a feltámadó Kebede nagyot hajrázott a bronzéremért. A vb-k történetében most először fordult elő, hogy azonos nemzetbeliek álljanak a maraton dobogójának mindhárom fokán.

A versenybírók a tízpróbázók 100 méteres síkfutásnál sem álltak a helyzet magaslatán, egy matrica miatt percekig várakoztatták az egyik futamot. A litván Draudvilának sehogy sem akart a nadrágján megmaradni a pályaszámot jelző matrica, anélkül pedig nem lőtték el a startot. A bírók is próbálták rásimogatni, de végül megelégelte, és a csupasz combjára ragasztotta a számot.