Nem mérgez tovább az Adidas

2011.09.01. 13:07

Az Adidas német sportmárka 2020-ig kiiktatja termékei teljes előállítási folyamatából a veszélyes kémiai anyagokat.

A hírt a Greenpeace közölte szerdán Herzogenaurachban. A környezetvédelmi szervezet a cég lépését sikerként értékelte, és visszavonta a Dirty Laundry 2 (Piszkos mosoda) című nemzetközi jelentését. Korábban a Puma és a Nike is engedett a nyomásnak.

A jelentés nyomán kialakult júliusi és augusztusi, világméretű tiltakozások vezettek ehhez a lépéshez - mondta el Claudia Sprinz, a Greenpeace szóvivője. A jelentésben a szervezet a textilanyagok előállítása során felhasznált méreganyagokról tájékoztatott és demonstrálásra szólította fel a fogyasztókat.

Az Adidas is engedett a nyomásnak és kijelentette, hogy a jövőben száműzi a termékek előállítása és szállítása során azokat a kemikáliákat, amelyek bekerülhetnek a táplálékláncba és hosszú távú, illetve hormonális hatást képesek kiváltani.

Az Adidas az elkövetkező hét hétben dolgozza ki átalakulási programját. A terv szerint az üzletág többi márkájával is közreműködik és a konkrét intézkedések megvalósítása érdekében közös fórumot hoz létre. A Greenpeace jelentése elkészítéséhez 18 országban vásárolta meg különböző cégek - egyebek között Kínában, Vietnámban, Malajziában és a Fülöp-szigeteken gyártott - öltözékeit, majd a textileket elemzésnek vetették alá. A márkák között szerepelt az Adidas, az Uniqlo, a Calvin Klein, a Li Ning, a H&M, az Abercrombie&Fitch, a Lacoste, a Conserve és a Ralph Lauren.

A minták kétharmadában találtak nonilfenol-etoxilátot (NPE), amely számos ipari folyamatban, valamint a természetes és szintetikus textilanyagok előállításában használt tisztítószer. Az anyag hormonális zavarokat okozhat, megfertőzheti az élelmiszerláncot is, ha élő szervezetekben gyűlik fel, veszélyeztetve a termékenységüket, a reprodukciós láncukat és a növekedésüket - figyelmeztettek a szakértők.